Foto — Daniel Rodrigues

No 14. maija līdz 2. jūnijam Sv. Pētera baznīcā būs apskatāma prestižā «World Press Photo» («Pasaules preses fotogrāfijas») izstāde. Ceļojošās izstādes ietvaros aptuveni 200 ikgadējā preses foto konkursā godalgotās fotogrāfijas paviesojas 100 pasaules lielpilsētās. Konkurss un izstāde tiecas celt fotožurnālistikas standartus pasaulē, kā arī atbalstīt brīvu pieeju informācijai, veicināt interesi un diskusiju sabiedrībā par globāli aktuāliem notikumiem.

Ziņas Fold 8. maijs, 2013

«World Press Photo» konkurss notiek kopš 1956. gada. Šogad konkursā piedalījās fotogrāfi no 124 valstīm, kas žūrijas vērtējumam iesniedza vairāk kā 100 000 fotogrāfiju. Konkursā godalgotie foto darbi atspoguļo izcilāko un radošāko mūsdienu fotožurnālistiku deviņās kategorijās — tie ir ziņu attēli, portreti, ikdienas dzīves skati, dabas un sporta foto. Šogad pirmo reizi kopš 1991. gada «World Press Photo» izstāde būs apskatāma Rīgā.

Līdztekus izstādei Borisa un Ināras Teterevu fonda Mākslas programmas «Tête-à-Tête 20 epizodēs» ietvaros norisināsies arī vērienīga fotožurnālistikas izglītības programma. 23. maijā kino «Splendid Palace» ar publiskām lekcijām uzstāsies Gada fotogrāfijas 2012 balvas ieguvējs Pols Hansens (Paul Hansen), kā arī uzvarētāji sporta kategorijā Jans Grarups (Jan Grarup) un portretu kategorijā Stefans Vanfleterens (Stephan Vanfleteren). Rīgā notiks arī meistarklase un portfolio skate vietējiem fotožurnālistiem, kā arī izglītojoša programma vidusskolniekiem par medijiem un fotožurnālistiku.

Publiskās lekcijas 23. maijā kino «Splendid Palace» mazajā zālē

16.00 — 17.30 Pols Hansens, Zviedrija, Gada fotogrāfijas 2012 balvas ieguvējs

Zviedrijas laikraksta «Dagens Nyheter» fotožurnālistu Polu Hansenu pasūtījumi un personiskie projekti bieži aizved uz visdažādākajām pasaules vietām, un viņa vizuālajiem stāstiem vienmēr raksturīga empātija. Hansens veido arī multimediju darbus un raksta reportāžas. Līdz šim Hansens jau septiņas reizes ieguvis Zviedrijas gada labākā fotogrāfa titulu, kā arī divreiz nosaukts par gada labāko fotogrāfu prestižajā «Pictures of the Year International» konkursā. «World Press Photo» konkursa galveno balvu ieguva 2012. gada novembrī uzņemta fotogrāfija, kurā atainotas divu jaunu palestīniešu zēnu bēres Gazas pilsētā.

18.00 — 19.30 Jans Grarups, Dānija, 1. vietas ieguvējs kategorijā «Sports, foto stāsti»

Pazīstamais fotožurnālists Jans Grarups savas karjeras laikā veidojis reportāžas no Persijas līča kara, Sarajevas aplenkuma un Ruandas genocīda. Grarupa darbi atspoguļo viņa ticību fotožurnālistikai kā liecībai un pārmaiņu instrumentam — viņš cenšas dot balsi cilvēkiem, kuriem tā atņemta. Konkursā 1. vietu ieguva Grarupa stāsts par jaunu sieviešu basketbola komandu Somālijā, kuras dalībnieces ikdienā pakļautas diskriminācijai un vardarbībai no vietējiem radikālā islāma grupējumiem. Par šo uzvaru saņemto naudas balvu fotogrāfs nodeva sava stāsta varonēm, somāļu basketbolistēm.

20.00 — 21.30 Stefans Vanfleterens, Beļģija, 1. vietas ieguvējs kategorijā «Cilvēki — iestudētie portreti, foto stāsti»

Stefans Vanfleterens jau divdesmit gadus veido melnbaltus portretus un reportāžas no visas pasaules Beļģijas un ārvalstu medijiem, un fotogrāfa darbi līdz šim izdoti astoņās grāmatās. Viņa reportāžas un personiskie projekti stāsta gan par konfliktu zonām, gan cilvēku ikdienas dzīvi dažādās pasaules vietās. Konkursā Vanfleterens uzvarēja ar iejūtīgu attēlu sēriju par cilvēkiem, kas tiek ārstēti uz slimnīcas — kuģa «Africa Mercy» Gvinejā, kur ļoti daudziem vietējiem iedzīvotājiem ir ierobežota pieeja ārstniecības pakalpojumiem.

Ieeja uz lekcijām — bez maksas. Lekcijas notiks angļu valodā. Organizatori aicina ierasties laicīgi, jo vietu skaits ir ierobežots. Lekcijas būs iespējams skatīties arī tiešraidē portālā Diena.lv

«World Press Photo» 2013 izstādi Rīgā organizē ISSP un «Ascendum». Izstādes galvenie atbalstītāji ir Nīderlandes vēstniecība Latvijā, «Rīga 2014» un Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienība.