Kadrs no filmas «Mana sapņu meitene», režisors Georgs Jakobi, 1944, attēls no Vācijas Kino institūta

No 23. aprīļa Rīgā norisināsies Kino muzeja projekts «Kino trofejas», kas atskatīsies uz kino izrādīšanas un skatīšanās tradīcijām Rīgā 1940. un 1950. gados. Rīgas Kino muzejs aicina uz izstādi, bet kino «Splendid Palace» izrādīs filmas, kas bijušas tā laika kinorepertuārā.

Ziņas Fold 21. aprīlis, 2014

Pagājušā gadsimta 40. un 50. gados Latvijā kino apmeklēšana bija ļoti populārs brīvā laika pavadīšanas veids. Mainoties valsts iekārtai, pārmaiņas piedzīvoja arī kinorepertuārs. Padomju filmu lielajā īpatsvarā skatītāju prātus satrauca rietumvalstīs tapušas «trofeju filmas» — Padomju Savienības salaupītās filmas, kas tika atvestas no Vācijas — vācu, itāļu, austriešu, amerikāņu un citu ražojumi. Cilvēku stāstos kara laika un pēckara gadu ikdienas dzīve cieši savijas ar kino apmeklēšanu, tajos parādās jaunības entuziasms un filmu radītās iluzorās realitātes nianses. Tāpēc izstāde Kino muzejā vēstīs par kinorepertuāru un kinoapmeklētājiem Latvijā šajā laikā, atminoties gaistošākās, bet arī personiskākās liecības par aizgājušo laiku.

Filmu programma kino «Splendid Palace» būs 40. un 50. gadu Rīgas kinorepertuāra rekonstrukcija, kurā atspoguļota plašā tematiskā amplitūda — no vācu izklaides filmām, eksotiskām darbības vietām un iemīļotām ekrāna zvaigznēm līdz Staļinu cildinošiem darbiem. Filmu programma tiks atklāta ar vienu no tā laika populārākajām «trofeju filmām» — «Mana sapņu meitene» (Vācija, 1944), krāšņu mūziklu ar ekrāna elku Mariku Reku galvenajā lomā. Franču dziedātājs un aktieris Īvs Montāns būs redzams divās filmās — Anrī Žorža Kluzo spriedzes trillerī «Maksa par bailēm» (Francija, 1957) un dokumentālajā filmā «Dzied Īvs Montāns» (1957). Muzikālās krievu filmas pārstāvēs «Jautrie zēni» (PSRS, 1934) un «Teiksma par Sibīrijas zemi» (1947), bet ģimeņu auditorijai tiks izrādīta specefektiem un piedzīvojumiem bagātā fantāzijas filma «Bagdādes zaglis» (Lielbritānija, 1940).

Pirms seansiem sadarbībā ar Valsts Kinofotofonodokumentu arhīvu, tāpat kā toreiz, tiks rādīts kinožurnāls. Tā sižetos būs redzami aktuāli notikumi tā laika sabiedriskajā un politiskajā dzīvē — pirmās trolejbusa līnijas, Akmens tilta un Ļeņina pieminekļa atklāšana Rīgā, televīzijas pārraižu uzsākšana un citi jaunumi. Filmas tiks rādītas 35 mm kino kopijās, sadarbojoties ar citu valstu kino institūcijām: Fridriha Vilhelma Mūrnava arhīvu, Igaunijas kino arhīvu, Boloņas sinematēku un citām.

Izstāde būs skatāma Rīgas Kino muzejā, Peitavas ielā 10, Vecrīgā no 23. aprīļa līdz 12. septembrim. Vairāk par izstādi, filmām un pilnu programmu iespējams lasīt Kino muzeja mājaslapā. Biļetes uz filmu programmu iespējams iegādāties «Splendid Palace» kasēs un «Biļešu serviss» tirdzniecības vietās.