Alīdas Kristīnas Asinkas portrets, Ādams Krusemans, 1833, Nīderlandes Valsts muzeja kolekcija.

Pirms pāris nedēļām Nīderlandes Valsts muzeja (Rijksmuseum) konkursā uzvaru guva divi jauni dizaineri: holandietis Rohīrs Ārents (Rogier Arents) un latviete Asnate Bočkis. Viņu darbs tika atzīts par labāko starp 820 pretendentiem.

Ziņas Fold 15. aprīlis, 2014

Konkursa galvenais nosacījums: radītajam mākslas darbam vai dizaina priekšmetam jābūt Valsts muzeja kolekcijas iedvesmotam. Rohīrs un Asnate, Eindhovenas dizaina akadēmijas absolventi, izvēlējās radīt jaunus muzeja suvenīrus — kosmētikas kolekciju, kuras toņi atrasti sieviešu portretos.

Kosmētikas līnijai tika dots vārds «Rijks Muse». Rohīrs un Asnate raksta: «Sievietes vienmēr bijušas mākslas iedvesmotājas. Sieviete mākslā ir mūza, skaistuma un gudrības simbols. Valsts muzeja kosmētikas kolekcija slavina sievieti kā mūzu.»

Iedvesmai izvēlēti pieci mākslas darbi ar sievietēm — gan augstdzimušām dāmām, gan kalponēm. Kolekcijā paredzēti tonālie krēmi, acu zīmuļi un ēnas: «Katram mākslas veidam ir savi izteiksmes līdzekļi: tēlniekiem tas ir apjoms, grafiķiem — līnija, gleznotājiem — krāsa un triepiens. Arī dekoratīvā kosmētika ir māksla — ik rītu sievietes pie spoguļa kļūst par grafiķēm, tēlniecēm un gleznotājām.»

Uzvarējušais darbs un konkursa finālistu veikums būs apskatāms Valsts muzejā Amsterdamā no 17. aprīļa līdz 22. jūlijam. Muzejs arī apsver iespēju uzsākt «Rijks Muse» kosmētikas ražošanu un tirdzniecību savā suvenīru veikalā.