«QooQoo» rudens–ziemas 2014/15 kolekcija «Timeless» ar Jēkaba Šķērstēna vitrāžas apdruku. Publicitātes foto

Sadarbībā starp Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeju un modes dizaineri Aļonu Bausku top vērienīgs projekts — tērpu kolekcija ar latviešu mākslas darbu motīviem. Pirmā modes skate notiks Muzeju naktī 17. maijā plkst. 22.00.

Ziņas Fold 16. maijs, 2014

Šogad aprit divdesmit pieci gadi kopš Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (DMDM) Rīgā ir atvērts apmeklētājiem. Jubilejas gadā DMDM realizē nebijušu projektu, kas izcilus muzeja krājuma priekšmetus sabiedrībai atklās jaunā gaismā.

Modes zīmola «QooQoo» aktuālais koncepts «Timeless» stāsta par pagātnes liecībām kā nezūdošu skaistumu un inspirācijas avotu jaunradei. Latvijas mākslas zelta fonds no Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja krājuma modes dizaineres Aļonas Bauskas radošajā darbā transformējas mūsdienīgos auduma rakstos un tērpos. Iedvesma gūta no Romana Sutas, Aleksandras Beļcovas, Sigismunda Vidberga, Jēkaba Šķērstēna, Jūlija Straumes un citu autoru kompozīcijām. Aļona Bauska, izmantojot savas grafikas dizaineres prasmes, drosmīgi eksperimentē ar apdrukām, kurās var gan atrast pavisam precīzus mākslas darbu attēlu pārnesumus, gan sajust radošo pārveidi krāsu, formu un līniju saspēlēs.

Koncepta moto — vērtības nezūd, mēs tās pārmantojam un pārradām katrs caur sevi. «Timeless» apliecina cieņu Latvijas mākslas vēsturei, reizē koši un provokatīvi uzspridzinot tradicionālos priekšstatus. Muzejam šī sadarbība ir uzdrošināšanās meklēt jaunus ceļus komunikācijā ar Latvijas dizaineriem un sabiedrību. Mode kā demokrātisks medijs šai projektā tuvina auditorijas grupas ar dažādām interesēm, dodot iespēju popularizēt kā Latvijas dizaina kvalitātes, tā mākslas mantojuma nozīmību.

Kolekciju pirmo reizi būs iespēja ieraudzīt modes skatē starptautiskās akcijas «Muzeju nakts» laikā 17. maijā plkst. 22.00 muzeja 1. stāva vestibilā Skārņu ielā 10/20. DMDM un «Qoo Qoo» sadarbību plānots turpināt visa 2014. gada garumā, veidojot jaunus tērpus un padarot tos pieejamus tirdzniecībā internetā un veikalos. «Timeless» kolekcijas tērpiem būs pievienota informācija par mākslas darbiem no muzeja krājuma, kuri iedvesmojuši to tapšanu. Projektu atbalsta interjera salons «Moduls».