Logotips — Mārtiņš Ratniks

LNMM izstāžu zālē «Arsenāls» atklāta starptautiska laikmetīgās mediju mākslas izstāde «Lauki», kuras programmu papildina jauno mediju kultūras festivāls «Māksla+Komunikācija 2014».

Ziņas Fold 16. maijs, 2014

Mūsdienās māksla ne vien meklē jaunas estētikas formas, bet arī aktīvi līdzdarbojas zinātnes un tehnoloģiju attīstībā un sociālajās pārmaiņās sabiedrībā. Izstādē eksponēti 40 mākslas darbi, kas piedāvā spilgtu un dinamisku šodienas avangarda mākslas ainavu un izaicina vispārpieņemtus uzskatus, aktualizē dažādus sociālos jautājumus un piedāvā pozitīvas nākotnes vīzijas. Izstāde mēģina atbildēt uz jautājumiem par to, kādu lauku robežas mākslinieki šodien šķērso un kādus laukus pēta.

Festivāls «Māksla+Komunikācija»

Izstādi pavadīs arī festivāla «Māksla+Komunikācija 2014» pasākumi — piektdien, 16. maijā plkst. 20.00 Spīķeru koncertzālē norisināsies elektroniskās mūzikas koncerts, kurā piedalīsies viena no Eiropas ievērojamākajām mūsdienu avangarda mūziķēm Mia Zabelka (Mia Zabelka), savā izpildījumā izmantojot īpašu elektrisko vijoli, kurai pievienota radio antena. Ar krāšņām lāzera projekcijām akustiskā čella muzikālajā pavadījumā uzstāsies skaņu māksliniece un komponiste Jamila Riosa (Yamila Rios) un mākslinieks Joriss Straiboss (Joris Strijbos) no Nīderlandes. Kā vienīgie Latvijas pārstāvji koncertā piedalīsies skaņu mākslinieku apvienība «Clausthome» un video mākslinieks Mārtiņš Ratniks, krāsās un skaņās atklājot elektrību. Savukārt japāņu eksperimentālā kino zvaigzne Makino Takaši (Makino Takashi) atainos kosmiskā visuma maģiskās krāsas un skanējumu savā vairākkārt apbalvotajā video performancē «Kosmosa troksnis 3D». Biļetes nopērkamas «Biļešu Paradīze» kasēs un internetā.

Konference «Atjaunojamā nākotne»

No 16. līdz 18. maijam Rīgā un Liepājā norisināsies starptautiska konference par mākslu, zinātni un kultūras inovāciju «Atjaunojamā nākotne». Konference veidos jaunas saskarsmes telpas starp akadēmisko pētniecības darbu un laikmetīgās mākslas prakšu daudzveidību, mākslu un zinātni, ilgtspējīgu uzņēmējdarbību un sociālajām iniciatīvām 21. gadsimtā.

Piektdien plkst. 17.00 Gētes institūtā ar publiskajām lekcijām par avangardiski orientētas mākslas lomu mūsdienu sabiedrībā uzstāsies mūsdienu mākslas teorētiķis un profesors Miško Šuvakovičs (Miško Šuvaković), kas iepazīstinās ar «pelēkajām zonām», kur māksla šķērso politikas robežas; izstādes «Lauki» kurators Armīns Medošs (Armin Medosch) sniegs padziļinātu ieskatu izstādes idejās, bet mākslas zinātniece Ieva Astahovska iepazīstinās ar disciplīnu un žanru robežu pārkāpšanu 70. un 80. gadu mākslā Latvijā.

Sestdien, 17. maijā aizsāksies konferences pirmā diena, kuras tēma ir «Māksla un zinātne — no tehno–ekoloģiskām praksēm līdz jaunām ilgtspējības teorijām». Konferences otrā diena, 18. maijs, tiks aizvadīta Liepājā, pievēršoties mākslai kā pētniecības tēmai. Savas idejas un tēzes iepazīstinās mākslinieki, kas strādā kopā ar zinātniekiem, mākslas doktorantūru studenti un docētāji no Ziemeļeiropas, Islandes, Latvijas, Igaunijas un Lietuvas universitātēm un mākslas akadēmijām.

Konference norisināsies Gētes institūtā Rīgā, Torņa ielā 1 (ieeja no Klostera ielas) un Liepājas Universitātes Mākslas pētījumu laboratorijā, Kūrmājas prospektā 13. Dalība konferences pasākumos ir bez maksas, taču lūgums iepriekš pieteikt savu dalību elektroniski, rakstot uz rixc@rixc.lv

Plašāka informācija par izstādi un tās māksliniekiem, kā arī pilna koncertu, performanču un konferences programma atrodama «Lauku» mājaslapā.