Ilustrācija filmai «Māra» — Anete Melece

4. maijā kinoteātrī «Splendid Palace» jau desmito gadu norisināsies Nacionālā kino centra rīkotais «Latvijas Filmu maratons», kura programmā apkopotas pašas jaunākās animācijas un dokumentālās filmas, tostarp arī vairākas spilgtas ekrāna pirmizrādes. Kino filmas tiks izrādītas arī Latvijas reģionos.

Ziņas Fold 2. maijs, 2014

«Filmu maratonā» būs skatāmas pēdējo gadu ievērojamākās dokumentālās filmas, kas stāstīs par izcilām personībām un notikumiem Latvijas kultūrā un vēsturē. Pirmo reizi skatītājiem tiks demonstrēta režisores Kristas Burānes dokumentālā filma «Māra», kas seko režisores Māras Ķimeles drosmīgajam ceļam teātra režijas pasaulē un vienlaikus ļauj mākslinieci sastapt pavisam ikdienišķā vidē.

Jaunu cilvēkvērošanas meistardarbu, filmu «Viesnīca un bumba», sarūpējusi režisore Laila Pakalniņa, savukārt Dāvis Sīmanis ar filmu «Escaping Riga» pietuvojies divu izcilu rīdzinieku — Sergeja Eizenšteina un Jesajas Berlina — dzīves gaitām 20. gadsimta pirmajā pusē. Dokumentālo filmu programmā iekļauta arī Ginta Grūbes «Vairāk nekā dzīve», portretējot teātra režisoru Alvi Hermani, kā arī Olafa Okonova «Teritorija. Vija Celmiņš», kas aizved līdz Ņujorkas mākslas pasaulei, kurā rosās latviešu izcelsmes māksliniece Vija Celmiņa. Portretu filmu sēriju papildinās arī pianists Vestards Šimkus Rūtas Celmas filmā «Brāmss un kazas piens», tango karalis Oskars Stroks Ilonas Brūveres filmā «Tapieris», režisores Līgas Gaisas darbs «Tā dullā Strengas dēļ jeb vasara ar zelta teļu» un Kristīnes Želves somu kinorežisora Teuvo Tulio meklējumi Latgalē dokumentālajā filmā «Fedja».

«Filmu maratonā» iekļautas arī divas animācijas filmu programmas pieaugušajiem un bērniem. Līdzās profesionālu pašmāju autoru jaunākajām dokumentālajām un animācijas filmām, «Splendid Palace» Jaunajā zālē projekta «Rīgas kino» ietvaros būs skatāma īpaša filmu programma, kas veltīta Rīgai, tās formu un izpausmju dažādībai no padomju propagandas un klišeju koncentrāta līdz naivam kičam vai poētiskam problēmstāstam. Programmā iekļautas īsfilmas, kas uzņemtas no 1951. līdz 1993. gadam.

Filmu dienas noslēgumā kinoteātra pagalmā tiks atklāts arī brīvdabas kino, izrādot vairākas pirmizrādes un īpašu «Latvijas Filmu maratona» desmitgadei veltītu animācijas un īsfilmu programmu. Savukārt Latvijas reģionos būs skatāma «Animācijas Brigādes» filmu programma, kā arī Līgas Gaisas dokumentālā filma «Tā dullā Strengas dēļ jeb vasara ar zelta teļu».

Vairāk par pasākumu un filmu programmu iespējams uzzināt Nacionālā kino centra mājaslapā. Ieeja visos kino seansos ir bez maksas.