Ko Murobuši. Foto — Miro Ito

No 12. līdz 18. jūnijam Rīgā notiks ikgadējais starptautiskais laikmetīgās dejas festivāls «Laiks dejot». Šogad festivāla centrālā tēma ir Japānas laikmetīgā deja un mākslas izpausmes, īpaši buto, kas kā dejas forma radusies 20. gadsimta 50. gados.

Ziņas Fold 12. jūnijs, 2014

Festivālā piedalīsies arī dejas mākslinieki un meistarklašu pasniedzēji no ASV, Izraēlas, Kipras un Latvijas, un festivāla izglītojošā programma nedēļas garumā piedāvās ārzemju viesu seminārus.

12. jūnijā plkst. 19.00 festivāls tiks atklāts ar horeogrāfes Kristīnes Vismanes izrādi «Intervija ar Madonnu» Zirgu pastā, bet plkst. 21.00 Rīgas Doma dārzā uzstāsies japāņu horeogrāfa Jukio Suzuki (Yukio Suzuki) dejas kompānija ar izrādi «Valsis», kam sekos Latvijas laikmetīgās dejas horeogrāfa Dmitrija Gaitjukeviča izrādes «Dive» pirmizrāde.

13. jūnijā plkst. 18.30 Latvijas Nacionālās operas (LNO) Jaunajā zālē būs skatāma izcilā japāņu buto horeogrāfa un izpildītāja Ko Murobuši (Ko Murobushi) izrāde «Rittournelle», kā arī Latvijas un Japānas sadarbības projekts «Z.I.M.E.». Savukārt plkst. 21.00 Zirgu pastā skatītāji tiek aicināti uz Sintijas Siliņas izrādi «Release Technology_WIP», Elenas Jacintas uzvedumu «Reassembled», Lilijas Liporas izrādes «Abi» fragmentiem un Kipras mākslinieces Suzanas Fialas (Souzana Phialas) videoinstalāciju «Kliedziens — piespiedu bezdarbības periods».

14. jūnijā plkst. 18.30 festivāla ietvaros LNO Jaunajā zālē skatītāji varēs vērot divas spilgtā Japānas laikmetīgās dejas horeogrāfa un solista Hiroaki Umeda izrādes «While Going to a Condition» un «Duo». Taču plkst. 21.00 Zirgu pastā norisināsies Latvijas Kultūras akadēmijas laikmetīgās dejas horeogrāfijas studentu izrāžu vakars. Pirmo reizi festivāla vēsturē pasākumi notiks arī ārpus Rīgas — 14. jūnija vakarā plkst. 19.00 jaunatklātajā Vidzemes koncertzālē «Cēsis» būs skatāms Jukio Suzuki uzvedums «Valsis».

15. jūnijā plkst. 19.00 Zirgu pastā tiks izrādīts Latvijas skatītāju un dejas kritiķu augstu novērtētais Olgas Žitluhinas dejas iestudējums «Ārā», bet 21.00 uz laikmetīgās mākslas skatuves «Betanovuss» AB Dambī norisināsies izrāžu noslēguma vakars ar japāņu vizuālā mākslinieka Soši Matsunobes (Soshi Matsunobe), Olgas Žutluhinas un Latvijas jauno horeogrāfu izrādi–instalāciju–performanci «Humming», kā arī Suzanas Fialas videoinstalāciju «Kliedziens — piespiedu bezdarbības periods». Vakara noslēgumā festivāla viesiem būs iespēja piedalīties tematiskās kaligrāfijas, origami un aikido meistardarbnīcās.

Paralēli izrāžu programmai no 12. līdz pat 18. jūnijam norisināsies meistarklases un meistardarbnīcas, uz kurām var pieteikties, sūtot e–pastu uz horasoc@gmail.com.

Biļetes uz festivāla izrādēm nopērkamas «Biļešu paradīze» kasēs un internetā. Vairāk informācijas par izrādēm, meistarklasēm un to cenām, kā arī pilna pasākumu programma atrodama Latvijas Profesionālās mūsdienu dejas horeogrāfu asociācijas mājaslapā.