Kadrs no filmas «Atrodot Viviānu Maijeri»

Šīs nedēļas nogalē, 1. un 2. augustā, Kuldīgā norisināsies Dizaina filmu festivāls, kura programmā būs iekļautas sešas pilnmetrāžas filmas un divas īsfilmu programmas. Tajās iekļautās filmas par mākslu un dizainu izvirza jautājumu, vai šīs profesionālās kategorijas ir jāskata nošķirti vai jāļauj tām radoši saplūst.

Ziņas Fold 29. jūlijs, 2014

Dizaina filmu festivāla pamatprogrammu veido sešas pilnmetrāžas filmas, kuras jau guvušas atzinību pasaulē un ir veltītas modei, gleznošanai, fotogrāfijai, arhitektūrai un dizainam. To vidū būs arī 2013. gada Oskara godalgai nominētā filma «Skaistule un bokseris» («Cutie and the Boxer»), kas spējusi iemūžināt divu Ņujorkā dzīvojošu japāņu mākslinieku Ušio un Noriko ilggadējās attiecības un nepārtraukto cīņu vienam ar otru. Festivāla noslēgumā būs skatāma īpašu ievērību guvusī filma «Atrodot Viviānu Meijeri» («Finding Vivian Maier») par noslēpumainu Ņujorkas auklīti, kura radījusi simtiem ģeniālu fotogrāfiju. Filma strauji gūst panākumus festivālos un šobrīd piedzīvo pirmizrādes kinoteātros ASV, Lielbritānijā un citviet pasaulē.

Festivālā tiks izrādītas divas īsfilmu programmas: «Pilsētvide īsmetrāžā» tapusi sadarbībā ar Latvijas Arhitektu savienību un apkopo videofilmas par Latvijas Arhitektūras gada balvas 2014 fināla projektiem un to autoriem, to vidū arī Kuldīgas vēsturiskā centra ielu telpas restaurāciju, savukārt programma «Kino žurnāli» tapusi sadarbībā ar LMA Dizaina nodaļu un piedāvās diskusijai fragmentus no Padomju laiku Latvijas kinožurnāliem «Māksla», «Dizains», «Baltijas modes» un citiem.
 

 

Festivāla pirmo dienu aizsāks «PechaKucha», kurā, kā ierasts, ar iedvesmojošām prezentācijām uzstāsies dažādu nozaru profesionāļi. Līdztekus filmām būs apskatāmas arī divas izstādes — Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) glezniecības katedras vadītāja Andra Vītoliņa izstāde «Arhitektūra un morāle» Kuldīgas Mākslinieku rezidencē, kā arī vēl tikai līdz 3. augustam Kuldīgas Mākslas namā aplūkojamā izstāde «20 Francijas dizaina ikonas. Dialogs», kurā apkopoti slavenākie 20. un 21. gadsimta franču dizaina skolas radītie objekti.

Piektdiena, 1. augusts

20.00

«PechaKucha»

22.15

Pilsētvide īsmetrāžā

22.30

Mikrotopija (2013)

23.30

Kino žurnāli

Sestdiena, 2. augusts

13.00

Gerhards Rihters — Gleznojums (2011)

15.00

Klucis — nepareizais latvietis (2008)

17.00

Īvs Senlorāns (2014)

19.00

Skaistule un bokseris (2013)

22.15

Pilsētvide īsmetrāžā

22.30

Atrodot Viviānu Meijeri (2013)

23.30

Kino žurnāli

 
Filmas ar subtitriem latviešu valodā tiks demonstrētas Kuldīgas Kultūras centra kinozālē, bet brīvdabas seansi norisināsies Pils parka kinoteātrī «Goldingen Knight Cinema». Festivālu rīko Kuldīgas Mākslinieku rezidence sadarbībā ar Singapūras dizaina studiju «Anonymous», kinoteātri «Kino Bize», LMA Dizaina nodaļu, Latvijas Arhitektu savienību, «PechaKuchaRiga» un ar Valsts kultūrkapitāla fonda, Liepājas Kultūras pārvaldes, Kuldīgas novada pašvaldības, «Goldingen Knight Cinema» un Gētes Institūta Rīgā atbalstu.

Sekot jaunumiem un aplūkot pilnu Dizaina filmu festivāla programmu iespējams tā Facebook lapā un kinoteātra «Kino Bize» mājaslapā.