Vāka ilustrācija — Kristians Brekte

Žurnāla «Veto» 31. numurs pievēršas pazemes pasaules izpētei, tajā atrodot dažādas mūzikas subkultūras, avangarda mākslu un diezgan daudz galvaskausu.

Ziņas Fold 11. jūlijs, 2014

Mākslinieks Kaspars Groševs intervijā stāsta par to, kā nodibināt mākslas galeriju un kādēļ vismaz reizi nedēļā viņam jāuzvelk drēbes. Avangarda džeza un brīvās improvizācijas meistars Vadada Leo Smits (Wadada Leo Smith) runā par džeza mūzikas nākotni un savu piecas stundas garo skaņdarbu, kas veltīts ASV melnādaino pilsoņu cīņai par cilvēktiesībām. Jaunā kinorežisore Žanete Skarule iepazīstina ar savu ceļu no pagrīdes līdz Holivudai un atpakaļ, atceras iepazīšanos ar avangarda mākslas leģendu Jonu Meku (Jonas Mekas), kā arī stāsta par dokumentālā kino projektu Ķīnā. Tāpat žurnālā lasāms pasaulslavenās latviešu izcelsmes mākslinieces Vijas Celmiņas dzīvesstāsts un saruna ar viņu.

Uz sarunu aicināti trīs vīri, kas katrs savā veidā rokas pazemē: kapracis, bundzinieks un mākslinieks. Rakstā par autsaideru mūziku lasītājs varēs iepazīt raibo neatzītās mūzikas pasauli, kurā mīt ne pārāk talantīgas, bet muzicēt gribošas TV zvaigznes, garīgi slimi dziesminieki un citi popmūzikas atstumtie.

Reperis ansis jeb Ansis Kolmanis skaidro, kāpēc, viņaprāt, reps un hiphops Latvijā ir subkultūra, kas vēl tikai laužas ārā no pazemes, bet mūziķis un veselas dziesmu armijas autors Māris Šverns stāsta par savas grupas «Baložu pilni pagalmi» rašanos, par melodijām savā galvā un par īsto pašmāju andergraundu.

Modes lapās skatāmas fotogrāfes Vikas Anisko melnbaltās bildes, kurās apspelēts amerikāņu aktiera Džeimsa Dīna (James Dean) citāts: «Sapņo, it kā tu dzīvotu mūžīgi. Dzīvo, it kā tev šodien būtu jāmirst.»

Šī numura ilustrāciju autors ir mākslinieks Kristians Brekte. Viņa izaicinošie un melnie zīmējumi attēlo pazemes iemītniekus, kas iedzīvojušies gan žurnāla lappusēs, gan uz tā vāka.

Žurnālu «Veto» par 2,12 eiro var iegādāties visās preses tirdzniecības vietās, labākajās grāmatnīcās un dzīvesstila veikalos. «Veto» top ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.