Foto — Lisa Klappe, Eindhovenas Dizaina Akadēmija

Dizaineris Mārcis Ziemiņš, noslēdzot studijas Eindhovenas Dizaina akadēmijā, radījis pirti, kas ir tik maza, ka to iespējams paņemt līdzi mugursomā.

Ziņas Evelīna Ozola 28. oktobris, 2014

Pirts projekts aizsācies, kad, studējot Dizaina akadēmijas «Man and Living» departamentā, Mārcis 2012. gadā kursa biedriem sarīkojis braucienu uz Latviju, lai pētītu latviešu pirts rituālus. Darbs pie vecas pirts atjaunošanas Latvijas laukos tomēr nav kvalificējies diplomdarbam, tādēļ Mārcis nolēmis uzskatāmi attēlot palēnām izzūdošo pirtī iešanas tradīciju dizaina objektā. Tam likti lietā četri pamatelementi: uguns, ūdens, gaiss un zeme.

Zāļu tējai lēni pilot uz karstiem akmeņiem, mazākā pirts pasaulē izplata meditatīvu atmosfēru. Pirts pamatne ir veidota no granīta, kas stipri nesakarst un saglabā priekšmetu ugunsdrošu. Akmens, kas izmantots pirts pamatnei, ir aptuveni cilvēka galvas izmērā. Uz tās novietoti bazalta akmeņi, kas savukārt ātri sakarst un ilgi saglabā karstumu, turklāt tas neplīst, ja uz tā lej ūdeni. Ūdens tvertne ir veidota no vara, kas ir antibakteriāls, tādēļ to izmanto gan pirtīs, gan virtuvēs. Karstumu nodrošina akmenī ieslēpta spirta lampiņa, un pirts spēj darboties aptuveni 4 stundas.

Mārcis labprāt gribētu savu instalāciju redzēt kādā galerijā ar taisnām, baltām sienām. Tā būtu spilgta ilustrācija tam, cik maza ir sarukusi pirts tradīcija — no vietas, kur savulaik dzima bērni un tika dziedināti slimnieki, līdz miniatūram mākslas darbam.