Attēls — «Pieci Ezeri»

No 11. novembra līdz 10. decembrim Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas izstāžu zālē būs skatāma Polijas laikmetīgā plakāta kolekcija «Polijas kultūras plakāts».

Ziņas Fold 4. novembris, 2014

Poļu nācijas pašpārliecinātā mentalitāte, dvēsele un temperaments neskaitāmajās muzeju un galeriju plakātu kolekcijās redzams izteikti koncentrētā formā. Var droši apgalvot, ka Polija apzinās un atbalsta savu plakātistu skolu kā kultūras rīku, kas efektīvi veicina un atbalsta nācijas vizuālo valodu, kā arī popularizē tās kultūru daudz plašākā skatījumā.

Polijas plakāta skola starptautisku skanējumu ieguva jau pagājušā gadsimta 50. gados, bet globālu atzinību sasniedza ar 1980. gadu kultūras plakātiem. Tā ir ietekmējusi un turpina iedvesmot tūkstošiem plakātistu, grafikas dizaineru un mākslinieku. Politisko apstākļu spiesti, dažādo pasākumu šķietami nekaitīgie plakāti kodētā veidā, slāni pa slānim atsedza ziņu, kas būdama gana tēlaina, tās skatītājam tomēr bija uztverama kā pretstats oficiālajai propagandai. Polijas plakāta māksla, kas atzinīgi novērtēta daudzos starptautiskos konkursos, vienmēr balstījusies uz nekļūdīgu ilustratīvo valodu, prasmīgu humora un fantāzijas sajaukumu un glezniecisku žestu izmantojumu.

Dizaineri kombinējuši estētiskos aspektus ar aizraujošām metaforām, skaidri izjūtot emocionālo saikni starp to, kas reprezentēts plakātā un to, kas sagaidāms kā pārliecinošs sociālais komentārs. Plakātu krāšņā krāsu palete un šķietami vienkāršo tēlu lietojums sniedz atsauci uz bagātīgu tautas mākslas interpretāciju, piešķirot plakātiem izteikti polisku izteiksmi, tāpēc likumsakarīgi šajā izstādē eksponēti plakāti, kas veltīti kino, teātrim, performancei, mūzikai un citiem kultūras žanra notikumiem. Izstādi veido laika posmā no 2012. līdz 2014. gadam tapuši darbi, kuru autori ir dažādu paaudžu un stilu pārstāvji. Kolekciju veidojis izstādes kurators un Hāpsalas grafikas dizaina festivāla Igaunijā rīkotājs Marko Kekiševs.

Izstāde «Polijas kultūras plakāts» skatāma Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas izstāžu zālē, K. Valdemāra ielā 139, darba dienās no plkst. 10.00 līdz 17.00 bez maksas. Izstādi rīko Dizaina informācijas centrs, un tā ir daļa no festivāla «Dizains. Nākotne 2014» programmas.