Ilustrācija — Evelīna Ozola

Izsludinām pieteikšanos starptautiskajai arhitektūras, pilsētplānošanas un dizaina vasaras skolai Cēsīs, kuras tēma šogad ir «Arcadia».

Redakcija Fold 26. februāris, 2015

FOLD un Rīgas Tehniskās universitātes rīkotajā vasaras skolā viss ir īsts: pilsētas interese un atbalsts, novietne ar saviem noteikumiem, būvmateriāli, instrumenti, darbs un tā rezultāts, kas uzreiz nonāk sabiedrības lietošanā. Tās ir divas nedēļas, kurās iespējams izdarīt un iemācīties vairāk kā veselā semestrī, jo dalībnieki katru dienu strādā plecu pie pleca ar jauniem, aizrautīgiem pasniedzējiem. Šī ir vasaras skola, kas vienmēr sniedz vairāk par gaidīto.

«Arcadia»

Vasaras skola ir nostiprinājusies Cēsīs — pilsētā, kuru no visām pusēm ieskauj Gaujas nacionālais parks, lielākā aizsargājamā dabas teritorija Latvijā. Dabas klātbūtne ir neatņemama pilsētas identitātes sastāvdaļa. Vasaras skolas dalībnieki pētīs urbānās ainavas acīmredzamās un slēptās īpašības, meklēs to nozīmi plašākā ekosistēmā un kolektīvajā atmiņā, strādās pie pilsētplānošanas stratēģijām un projektēs telpiskas struktūras publiskajā ārtelpā.

Divu nedēļu garumā, no 2015. gada 25. jūlija līdz 8. augustam, vasaras skolas dalībnieki starptautiskas pasniedzēju komandas vadībā izmēģinās jaunas pieejas izpētei un dizainam, intensīvā darbā iepazīstot pilnu projekta ciklu — no pirmajām skicēm līdz daudzslāņainas informācijas attēlošanai, telpisku struktūru būvniecībai pilsētvidē un to nodošanai sabiedrības lietošanā. Kā ierasts, vasaras skolas lekciju programma ar ārzemju un pašmāju lektoru uzstāšanos, kā arī dalībnieku projektu prezentācijas būs publiski pasākumi.

Pagājušajā gadā RTU Starptautiskās vasaras skolas dalībnieki pievērsās veselības tēmai, uzbūvējot miniatūru sanatoriju ar pilnībā funkcionējošu pirti un baseinu, kā arī paviljonu spēlēm un atpūtai Ruckas parkā. Tika izdota arī bilingvāla avīze «Naturālists» par dzīvi mazpilsētā. Šogad vasaras skolas uzmanības centrā būs ainaviskā Pirtsupītes grava, kas Cēsīs kā zaļš koridors reizē gan atdala, gan savieno pilsētas daļas.

Šogad vasaras skolas pasniedzēju komandā atkal atgriezīsies latviešu arhitekti Niklāvs Paegle un Matīss Groskaufmanis, briti Teodors Molojs (Theodore Molloy) un Tomass Randels–Peidžs (Thomas Randall–Page), kā arī poļu arhitekts un pilsētplānotājs Bvažejs Čuba (Błażej Czuba).

Pieteikšanās

Pieteikumu dalībai vasaras skolā līdz 2015. gada 3. maijam var iesniegt ikviens students vai jauns profesionālis, kuru interesē vides veidošana. Kandidātiem jābūt pabeigušiem vismaz vienu studiju gadu, nepieciešamas labas angļu valodas zināšanas un vēlme strādāt grupā. Vasaras skolas dalības maksa ir € 675, bet iespējams pretendēt uz pilnu vai daļēju stipendiju.

RTU Starptautisko vasaras skolu organizē FOLD sadarbībā ar Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultāti. Vasaras skolu atbalsta Valsts izglītības attīstības aģentūra un Cēsu novada pašvaldība.

Vairāk informācijas un pieteikšanās anketu meklējiet vasaras skolas mājaslapā, bet jaunumiem iesakām sekot Facebook lapā. Papildinformāciju un atbildes uz jautājumiem var iegūt, rakstot uz arcadia@fold.lv.

Video no 2014. gada vasaras skolas «Get Well City»