Foto — Deniss Bulbuks

Ļaujot vaļu savai radošajai iztēlei, jaunais dizaineris Rodions Zeņevičs izveidojis plastisku, pogājamu filca konstruktoru «POGO». Jaunais produkts jau saņēmis pozitīvus vērtējumus, tāpēc darbs pie tā attīstīšanas turpinās, pavasarī solot priecēt gan bērnus, gan vecākus un rosināt fantāziju ne tikai tā autoram.

Ziņas Veronika Viļuma 2. novembris, 2015

«POGO» radītāja Rodiona Zeņeviča vārds šoruden kļuvis plašāk pazīstams, pateicoties uzvarai jauno dizaineru konkursā «SaloneSatellite», kas oktobra vidū ar moto «Life Planet» norisinājās Maskavā Itālijas dizaina izstādes «I Saloni WorldWide» ietvaros. Tajā par iespēju nākamā gada aprīlī piedalīties Milānas dizaina meses «I Saloni» jauno dizaineru sadaļā «SaloneSatellite» sacentās 34 dalībnieki.

Visaugstāk tika novērtēts Rodiona šķietami vienkāršais, taču kvalitatīvi nostrādātais, vienlaikus funkcionālais un rotaļīgais darbs. «POGO» ir mīksts un plastisks filca konstruktors, kura detaļas savienojamas ar pogām, no kā arī radies zīmola nosaukums. Liekot lietā vien nedaudz izdomas, no tā var izveidot neskaitāmas kombinācijas un radīt automašīnas, dažnedažādus zvērus, karaliskus kroņus un ne tos vien. Dizaineris teic, ka vajadzības gadījumā konstruktoru var mazgāt, nebaidoties sabojāt tā izskatu.

Jautāts par idejas rašanos, Rodions min vairākus iedvesmas avotus. 2012. gadā viņš absolvēja Latvijas Mākslas akadēmijas funkcionālā dizaina apakšnozari ar diplomdarbu — piepūšamo konstruktoru «KLIKO». Togad tas «Salone Satellite Moscow» tika godalgots ar 3. vietu un ir uzskatāms par «POGO» priekšteci. «Otrkārt, man jāpateicas manam draugam, dizainerim Jaroslavam Misonžnikovam no Sanktpēterburgas, kurš pirms pāris gadiem uzdāvināja man vilnas iPad vāciņu no savas kolekcijas. Vilna, filcs man likās tik omulīgi un patīkami materiāli, ka nolēmu tos izmantot arī savos projektos,» stāsta Rodions. Dāvināto planšetdatora aksesuāru viņš lieto joprojām, norādot uz materiāla kvalitāti un izturību. Pēdējais pamudinājums bijis pavisam praktisks — ceļā gadījusies pogu piešūšanas mašīna. «Šiem notikumiem savienojoties, galvā radās «POGO» konstruktora tēls,» rezumē tā autors.

Rodions Zeņevičs neslēpj, ka, pateicoties uzvarai konkursā un pozitīvajām atsauksmēm no izstāžu apmeklētājiem, radusies pārliecība projektu turpināt. Šobrīd viņš raksta biznesa plānu un risina ar ražošanu saistītus jautājumus. Ja viss notiks kā plānots, pavasarī «POGO» konktruktors būšot pārdošanā un priecēs mazus un lielus spēlēties gribētājus.