Ilustrācija — Evelīna Ozola

Līdz 1. maijam atvērta pieteikšanās starptautiskajai arhitektūras, pilsētplānošanas un dizaina vasaras skolai, kuras šī gada tēma «Instant» aicina dalībniekus veidot mazas, spilgtas un pēkšņas arhitektūras vārdnīcu. Vasaras skola notiks Cēsīs no 23. jūlija līdz 6. augustam.

Redakcija Fold 31. marts, 2016

Tēma

2015. gadā par gada vārdu Oksfordas vārdnīca pirmoreiz izvēlējās nevis vārdu, bet gan emodži — «sejiņu ar prieka asarām». Nevar nepamanīt, ka ikdienas sarunvaloda ir mainījusies un ka ilustrēta komunikācija vairs nav tikai pusaudžu pārziņā. Emodži lieto pat BBC ziņu dienests un ASV prezidents. Kamēr tradicionālā rakstu valoda sāk atpalikt no laika, emodži kļūst aizvien plašāk pieņemti kā niansēta izteiksmes forma, kas pārvar kultūru atšķirības. Arī arhitektūras valoda cenšas pielāgoties laika garam. No laikmetīgās mākslas līdz komercijai, no mājokļiem līdz humānajai palīdzībai, maza mēroga pēkšņa arhitektūra sevi pierāda kā viegli pielāgojama, daudzveidīga un ilgtspējīga atbilde šodienas neatliekamajām vajadzībām. Tādēļ vasaras skola «Instant» aicina dalībniekus pētīt, sastādīt un uzlabot pēkšņas arhitektūras vārdu krājumu. Vai arhitekti var rast jaunus veidus, kā komunicēt ar sabiedrību?

Vieta

Vasaras skola ir nostiprinājusies Cēsīs — pilsētā, kuru no visām pusēm ieskauj Gaujas nacionālais parks, lielākā aizsargājamā dabas teritorija Latvijā. Cēsis lepojas ar savu viduslaiku mantojumu un uztur aktīvu kultūras dzīvi. Šogad par vasaras skolas būvlaukumu kļūs pilsētas pamanāmākā vēsturiskā ražotne — vecais alus brūzis.

Programma

Intensīvā divu nedēļu darbā dalībnieki pieredzējušu pasniedzēju vadībā iepazīs pilnu projekta ciklu — no pirmajām skicēm līdz daudzslāņainas informācijas attēlošanai, telpisku struktūru būvniecībai pilsētvidē un to nodošanai sabiedrības lietošanā. Vasaras skolas lekciju programma ar ārzemju un pašmāju lektoru uzstāšanos, kā arī dalībnieku projektu prezentācijas būs publiski pasākumi.

Šogad vasaras skolas pasniedzēju komandā atkal atgriezīsies latviešu arhitekti Niklāvs Paegle, Austris Mailītis un Andra Odumāne, briti Teodors Molojs (Theodore Molloy) un Tomass Randels–Peidžs (Thomas Randall–Page), kā arī japāņu arhitekts Reidži Kobajaši (Reiji Kobayashi).

Pieteikšanās

Pieteikumu dalībai vasaras skolā var iesniegt arhitektūras, pilsētplānošanas un dizaina, kā arī ģeogrāfijas, socioloģijas, mākslas un citu saistītu profesiju studenti un jauni profesionāļi. Kandidātiem jābūt pabeigušiem vismaz vienu studiju gadu, nepieciešamas labas angļu valodas zināšanas un vēlme strādāt grupā. Vasaras skolas vecuma ierobežojums ir 18–35 gadi.

Vasaras skolas dalības maksa ir € 880, kurā iekļauta apmācība, dzīvošana un ēšana, visi materiāli un instrumenti darbnīcām, ekskursijas un ballītes. Ir iespējams pretendēt uz daļēju stipendiju. Pieteikšanās ir atvērta līdz 2016. gada 1. maijam.

Vairāk informācijas un pieteikšanās anketu meklējiet vasaras skolas mājaslapā, bet jaunumiem iesakām sekot Facebook lapā. Atbildes uz jautājumiem var iegūt, rakstot uz instant@fold.lv.

Kredītpunkti

Veiksmīgi noslēdzot dalību vasaras skolā, dalībnieki saņems Rīgas Tehniskās universitātes kursa beigšanas apliecību un 3 ECTS kredītpunktus.

Rīkotāji

«Instant» vasaras skolu organizē FOLD sadarbībā ar Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultāti. Vasaras skolu atbalsta Valsts izglītības attīstības aģentūra un Valsts kultūrkapitāla fonds.

2015. gada vasaras skola «Arcadia»