Foto — Federiko Klavarino

Šovasar Latvijā jau vienpadsmito gadu pēc kārtas pulcēsies fotogrāfijas mākslinieki un interesenti no visas pasaules, lai piedalītos starptautiski atzītu fotogrāfu meistardarbnīcās un diskutētu par nozares aktualitātēm. Pieteikumi Starptautiskajai Fotogrāfijas vasaras skolai Kuldīgā tiek gaidīti līdz 8. maijam.

Izglītība Fold 14. aprīlis, 2016

Starptautiskā Fotogrāfijas vasaras skola (ISSP), kas aizsākās 2006. gadā Ludzā kā vienreizējs pasākums, šobrīd jau tiek uzskatīta par vienu no labākajām fotogrāfijas vasaras skolām Eiropā un ar katru gadu saņem arvien vairāk pieteikumu. Šogad ISSP norisināsies no 6–14. augustam Pelču pilī pie Kuldīgas. Rīkotāji dalībniekiem piedāvā strādāt izcilu pasniedzēju vadībā, kā arī piepildītu vakara lekciju un diskusiju programmu, kas ir atvērta plašai publikai.

Sešas ISSP meistardarbnīcas vadīs starptautiski pazīstami un godalgoti mākslinieki, kas pārstāv dažādas fotogrāfijas jomas, tostarp Nīderlandes konceptuālā māksliniece Anuka Kreuthofa (Anouk Kruithof), kura ar fotogrāfijas palīdzību veido laikmetīgas instalācijas, un subjektīvais dokumentālists Alehandro Časkīlbergs (Alejandro Chaskielberg) no Argentīnas, kura darbnīcā studentiem būs iespēja eksperimentēt ar gaismu un citiem radošiem līdzekļiem. Dokumentālais fotogrāfs Paolo Vudss (Paolo Woods), kurš savos ilgtermiņa projektos izmanto pētnieciskās žurnālistikas pieeju, palīdzēs studentiem attīstīt stāstīšanas prasmi, strādājot ar jau esošiem projektiem. Atpazīstamais jaunās paaudzes fotogrāfs Federiko Klavarino (Federico Clavarino) darbnīcā pievērsīsies flanērisma tēmai jaunā skatījumā, bet britu fotogrāfa Džeisona Evansa (Jason Evans) vadībā būs iespēja radoši un kritiski pētīt modes fotogrāfijas robežas. Starp pasniedzējiem ir arī pazīstamais šveicietis Tajo Onorato (Taiyo Onorato), kurš strādā ar dažādiem medijiem — fotogrāfiju, filmu un skulptūru.

Starptautiskās Fotogrāfijas vasaras skolas dalībnieki deviņu dienu garumā intensīvi strādās fotogrāfijas profesionāļu vadībā, radot projektus noslēguma izstādei — fotogrāfiju sērijas, instalācijas vai pat performances. Šogad jau trešo reizi plānota arī īpaša radošā darbnīca Pelču pagasta iedzīvotājiem.

ISSP oficiālā valoda ir angļu. Lai pieteiktos dalībnieku atlasei, jābūt padziļinātai un aktīvai interesei par fotogrāfiju kā mākslas izteiksmes līdzekli, kā arī kvalitatīviem personīgiem projektiem jeb portfolio. Latvijas un kaimiņvalstu dalībniekiem iespējams saņemt stipendiju, kas daļēji sedz skolas dalības maksu.

Pieteikšanās ISSP atvērta līdz 8.maijam. Plašāka informācija par pieteikšanos, kā arī meistarklašu detalizēti apraksti atrodami ISSP mājaslapā.