Foto — Mārtiņš Lāčplēsis

«Tinte — Tattoo Story» ir pirmā grāmata par tetovēšanas kultūru Latvijā. Grāmatu šī gada aprīlī izdevuši trīs draugi, kuri, ziņkāres un radoša entuziasma vadīti, apkopojuši Latvijas tetovēšanas mākslinieku darbus ar mērķi veicināt izpratni par šo radošo nozari.

Ziņas Ilze Peipiņa 19. augusts, 2016

Grāmatas veidotāji un autori — radošās aģentūras «Jet Media Group» dibinātājs un radošais direktors Andrejs Matvejevs un tetovēšanas salona «Rīgas Tinte» tetovēšanas mākslinieks ar ilggadēju pieredzi Uldis Pauliņš — iepazinās pirms četriem gadiem tetovēšanas salonā. «Protams, tetovēšanas procesā mēs sākām runāt, un es dalījos pieredzē par to, kā ieguvu savu pirmo zīmējumu. Gāju pa ielu, ieraudzīju salonu, gāju iekšā un dabūju tetovējumu — neviens nestāstīja par tehnikām, māksliniekiem vai stiliem. Tad nu mēs ar Uldi sākām domāt, vai vispār ir kāda grāmata vai cits avots, kurā vienviet varētu aplūkot, kādās tad īsti tehnikās un stilos Rīgas tetovētāji specializējas un strādā,» stāsta Andrejs. Pieaicinot fotogrāfu Mārtiņu Lāčplēsi, tetovēšanas salonā dzimusī draudzība pēc divu gadu darba rezultējusies grāmatā par tetovēšanas kultūru Latvijā.

«Sākumā tas viss bija tā — pa jokam un spēlējoties. Uztaisījām intervijas, gribējām veidot filmu un beigās grāmatu. Tad sapratām, ka visa kā ir par daudz, un palikām pie grāmatas formāta,» Andrejs turpina. Izdevums nav veidots kā labāko tetovētāju katalogs, tā mērķis ir cits — grāmata satur maz teksta un uztverama kā vizuālas informācijas avots, kurā apkopoti dažādi tetovēšanas stili un veidi, kādos iespējams veidot zīmējumus uz ādas. «Tas, ko vēlējāmies panākt, — radīt cilvēkiem izpratni par to, kā strādā katrs mākslinieks, kādi zīmējumi vispār ir iespējami un kā tie izskatās dažādās ķermeņa daļās. Teorētiski, visi var uzzīmēt visu, tomēr rokraksts katram māksliniekam ir savs, un to mēs centāmies atspoguļot,» stāsta Uldis. Jautāti par sadarbību ar pašiem tetovētājiem, abi puiši atklāj, ka neesot bijis nemaz tik viegli: «Sadarbības un saskaņošanas process bija lēns un smagnējs, un, lai cik tas smieklīgi nebūtu, bija arī tādi mākslinieki, kurus nācās pierunāt atsūtīt savus darbus, lai arī šādas grāmatas izdošana ir tikai viņu pašu profesionālās darbības interesēs.»

Kopumā grāmatā apkopoti 35 latviešu tetovētāju darbi. Lielāko daļu fotogrāfiju meistari iesnieguši paši, tomēr daļu tetovējumu puiši fotografējuši īpaši izdevumam. Vācot un gatavojot grāmatas materiālu, dažviet atklājusies bēdīga aina — atsevišķiem tetovētājiem nav bijis neviena to darbu fotouzņēmuma. Atlases gaitā izšķiroti vairāk kā divi tūkstoši fotogrāfiju, savukārt grāmatā aplūkojami 400 attēli ar tetovēšanas mākslinieku darbiem.

Grāmatas veidotāji apstiprina to, ka tetovēšanas kultūra Latvijā pēdējos gados ievērojami attīstījusies. Ja agrāk tetovējumi bijuši vienkārši, un tetovētāji amatu apguvuši pašmācības ceļā, tad šobrīd jaunā tetovētāju paaudze ir ar mākslas skolu, pat akadēmisku mākslas izglītības fonu.

Grāmata «Tinte — Tattoo Story» par Latvijas tetovēšanas māksliniekiem un to darbiem izdota reklāmas aģentūras «Jet Media Group» paspārnē 500 eksemplāru tirāžā. Grāmatu iespējams iegādāties «Tinte — Tattoo Story» mājaslapā.