Foto — Māris Ločmelis

Pazīstamās apvienības «Mareunrol’s» dizaineri Rolands Pēterkops un Mārīte Mastiņa–Pēterkopa turpina iekarot ne tikai modes skašu mēles, bet arī teātru skatuves, meistarīgi darbojoties arī scenogrāfijas un vizuālās mākslas laukā. Nesen tapusi viņu jaunā 2017. gada pavasara–vasaras kolekcija «Tālavas taurētājs», kas, lai arī vēl nav pārdošanā, augustā plašākai publikai tika izrādīta Valmieras vasaras teātra festivālā.

Ziņas Veronika Viļuma 27. septembris, 2016

Izmantojot dažādus medijus, «Mareunrol’s» vienmēr ir meklējuši veidus, kā caur modes kolekciju izstāstīt stāstu. Jaunākā 2017. gada pavasara–vasaras kolekcija «Tālavas taurētājs» turpina sēriju «Unexpected Sources», kas uzlūkojama kā stāsti par negaidītu nejaušību, par informāciju, kas pie cilvēka nonāk caur vairāku paralēli eksistējošu lietu vienlaicīgu fiksēšanu caur skaņu, telpu, troksni. Dizaineri norāda, ka viņu darbs balstās smalkajās attiecībās starp poētiskas ainavas un urbānās vides attēlojumu.

Kolekcijas «Tālavas taurētājs» tērpi augustā bija skatāmi Valmieras vasaras teātra festivālā, kur «Mareunrol’s» kopā ar mūziķi «Shipsea» un sadarbībā ar režisoru Elmāru Seņkovu iestudējumā piedāvāja savu Rūdolfa Blaumaņa balādes «Tālavas taurētājs» versiju. Apmeklētājiem bija iespēja novērtēt vizuālu kostīmu un skaņas uzvedumu — stāstu par cilvēka bailēm no drosmīgas rīcības un par drosmi to atzīt, par tautas kopumu un tā izšķīšanu izšķirīgos mirkļos, par katra cilvēka pašapziņu un kolektīvo zemapziņu. Kā norādīts pieteikumā, izrāde tika iestudēta kā «cieņas apliecinājums drosmīgiem cilvēkiem, kuri top par tautas kodolu un ved līdzi pārējos».

Šī nebūt nav pirmā reize, kad «Mareunrol’s» sniegums tiecas krietni ārpus modes pasaules robežām — viņi radījuši instalācijas, īsfilmas, arī iepriekš darinājuši kostīmus teātra un operas izrādēm. «Mareunrol’s» meistarību darbā pie starpdisciplināriem projektiem apliecina ne tikai virkne starptautisku apbalvojumu, bet arī fakts, ka viņu radītais tērps atrodas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumā, bet pati apvienība 2013. gadā iekļauta simts daudzsološāko mūsdienu dizaineru sarakstā prestižās izdevniecības «Phaidon» grāmatā «Pattern: 100 designers, 10 curators».