Ilustrācija — FOLD

13. maijā «Birojnīcā» notiks vienas dienas hakatons, kura mērķis ir rast praktiskus risinājumus viltus ziņu portālu identificēšanai internetā. Tajā aicināti piedalīties programmētāji, statistiķi, grafikas dizaineri, sociālo zinātņu pētnieki un žurnālisti. Pieteikšanās atvērta līdz 24. aprīlim.

Ziņas Fold 13. aprīlis, 2017

Viltus ziņu portāli, kas publicē «alternatīvos faktus», ir kļuvuši par problēmu, kas vienlīdz satrauc gan valdības, gan interneta uzņēmumus. «Google» un «Facebook» ir centušies ierobežot finanšu ieguvumus no šādu portālu uzturēšanas, ierobežojot reklamēšanās iespējas. «First Draft News» ar partneriem, kuru starpā ir «Facebook», «Twitter», laikraksts «Washington Post» un «BuzzFeed», uzsākuši projektu «CrossCheck», kura mērķis ir cīnīties ar viltus ziņām un sniegt rīkus žurnālistiem un plašākai sabiedrībai, kā vērtēt ziņu uzticamību. Lielākā daļa no starptautiskajiem projektiem darbojas tikai angļu valodas vidē.

Lai gan pastāv daudzi pilsoniskās sabiedrības projekti, neviens no tiem problēmu pilnībā nav atrisinājis. Ir nepieciešams gan veidot mediju pratības un kritiskās domāšanas projektus, gan investēt resursus tehnoloģiskos risinājumos, norāda hakatona rīkotāja NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra pārstāvji. Latvijā ir vairāki projekti, kuru mērķis ir informēt sabiedrību par viltus ziņām, tomēr vēl nav meklēti tehnoloģiski risinājumi.

«Viltus ziņu izaicinājuma» hakatona mērķis ir kļūt par ideju tirgu — vietu, kur tehnoloģiju un mediju zinātāji meklē jaunus veidus, kā uzturēt un attīstīt tiešsaistes mediju uzticamību. Hakatonam pieteikties aicināti programmētāji, statistiķi, grafikas dizaineri un žurnālisti. Maksimālais dalībnieku skaits — 30.

Ja kāds no izstrādātajiem projektiem piedāvās inovatīvu un īstenojamu risinājumu, NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrs atbalstīs tā īstenošanu. Viena komanda saņems arī VIP ielūgumus uz konferenci «Riga StratCom Dialogue», kas norisināsies 5.–6. jūlijā, Rīgā.

 

«Viltus ziņu izaicinājuma» hakatons norisināsies 13. maijā, plkst. 10.00–19.00. «Birojnīcā», Dzirnavu ielā 84 k–2, Rīgā. Pieteikšanās formu iespējams aizpildīt līdz 24. aprīlim. Hakatona darba valoda — latviešu.