Ekziperī Internacionālā skola. Foto — Indriķis Stūrmanis

Šodien izziņoti Latvijas Arhitektūras gada balvas 2017 pusfinālisti — 18 darbi, kuri tālāk cīnīsies par valsts augstāko apbalvojumu arhitektūrā. Pusfinālistus nominēja nacionālā žūrija, bet tālāk izvēlētos darbus vērtēs starptautiskā žūrija, kas 19. maijā apbalvošanas ceremonijā Dzintaru koncertāzālē paziņos uzvarētājus.

Ziņas Fold 11. aprīlis, 2017

Šogad Latvijas Arhitektūras gada balvas konkursam tika pieteikti 36 darbi — sabiedriski nozīmīgi objekti, privātmājas, kā arī ar arhitektūru saistīti notikumi. Pusfinālam izvirzīti 18 darbi, no kuriem pieci ir restaurācijas un rekonstrukcijas darbi: Ludzas Lielā sinagoga, Motormuzeja pārbūve, ēkas pārbūve Jēkaba ielā, savrupnams Mežaparkā un Raiņa muzejs «Tadenava». Nominantu vidū iekļautas divas kultūras ēkas — Ekziperī starptautiskā skola un Šaoliņas lidojošo mūku teātris. Sabiedrisko ēku kategorijā nominētas «AS Latvijas valsts meži» biroju ēka, biroju ēka «Place Eleven» un apartamentu viesnīca «Red Ice», inženiertehnisko būvju nominācijā iekļauta lidostas «Rīga» termināļa paplašināšanas 5. kārta. Nominantu vidū ir trīs privātmājas — divas mājas Jūrmalā, divu ģimeņu dzīvojamā māja Ogļu ielā un privātmāja Cēsīs, kā arī interjera kategorijā projekts izstādei «Grāmata Latvijā» un strūklaka «Fregate Valzivs» un Lielais laukums ainavu arhitektūras nominācijā. Kategorijā «Procesi» izvirzīti divi nominanti — Baltijas paviljons Venēcijas biennālē un grāmata «Kolekcionāra māja».

«Latvijas Arhitektūras gada balvai pieteiktie objekti labi ilustrē kopainu Latvijas arhitektūrā. Kā vienmēr pārliecinoši ir privāti pasūtījumi, bet kas notiek ar pašvaldību pasūtījumiem, kur arī tiek veiktas lielas investīcijas, tērēti iespaidīgi nodokļu maksātāju un Eiropas fondu līdzekļi? Atsevišķie šogad iesniegtie pozitīvie izņēmumi rāda labus piemērus, kas bieži tiek pazaudēti «lētākās cenas» iepirkumos,» komentēja Latvijas Arhitektūras gada balvas Nacionālās žūrijas priekšsēdētājs Mārtiņš Jaunromāns, kurš preses konferencē īpaši izcēla pārbūvju projektus, Ludzas Lielā sinagoga un Raiņa muzeju «Tadenava», kuros «arhitekti izdarījuši vairāk nekā no viņiem prasīts».

Nacionālā žūrijas sastāvā šogad bija arhitekti Vītauts Biekša (Vytautas Biekša), Mārtiņš Jaunromāns, Rasa Kleina, Andis Sīlis un Ilze Paklone, ainavu arhitekts Ģirts Runis un asociētais profesors un filozofs Jānis Taurens. Nākamajā vērtēšanas kārtā 18 nominētos darbus izskatīs un gala lēmumus par finālistiem un galvenajām balvām pieņems starptautiskā žūrija — Mārja Kaska (Maarja Kask, Igaunija), Tomass Grunskis (Tomas Grunskis, Lietuva), Jošiharu Cukamoto (Yoshiharu Tsukamoto, Japāna) un Jakobs Kureks (Jacob Kurek, Dānija).

Darbi tiek vērtēti pēc vienotiem kritērijiem, ņemot vērā ideju un koncepciju, darba viengabalainību, atbilstību projekta uzdevumam, kontekstu un mērogu, rūpību un pamatīgumu, kā arī sabiedrisko nozīmīgumu un emocionālo iedarbību.

No 15. līdz 19. maijam Latvijas Arhitektūras gada balvas ietvaros notiks Arhitektūras nedēļas pasākumi, kas noslēgsies ar svinīgo laureātu apbalvošanas ceremoniju 19. maijā Dzintaru koncertzālē.

Latvijas Arhitektūras gada balvas 2017 pusfinālisti

  • Apartamentu viesnīca «Red Ice», «NRJA».
  • «Latvijas valsts meži» biroju ēka, «5. iela».
  • Baltijas paviljons «La Biennale di Venezia», Kārlis Bērziņš, Jurga Daubaraitė, Petras Išora, Ona Lozuraitytė, Niklāvs Paegle, Dagnija Smilga, Johan Tali, Laila Zariņa, Jonas Žukauskas.
  • Biroju ēka «Place Eleven», «Diānas Zalānes projektu birojs».
  • Divas mājas Jūrmalā, «Sintija Vaivade_arhitekte».
  • Divu ģimeņu dzīvojamā māja Ogļu ielā, «F.L.Tadao & Lukševics».
  • Ekziperī Internacionālā skola, «8. A.M.».
  • Ēkas pārbūve Jēkaba ielā, Andris Kronbergs, Arnis Kleinbergs, Jānis Zvejnieks.
  • «Fregate Valzivs» un Lielais laukums, David Cook, «Arhitekta J. Pogas birojs», Gints Jaunzems, «ARHO», «ZALA Landscape Architecture», «apdALPS».
  • Grāmata «Kolekcionāra māja», Zaiga Gaile, Liene Zemīte, Ainars Gaidis.
  • Izstāde «Grāmata Latvijā», «GAISS», «Associates, Partners et Sons», Latvijas Nacionālā bibliotēka.
  • Ludzas Lielā sinagoga, «Konvents».
  • Privātmāja Cēsīs, «Outofbox».
  • Raiņa muzejs «Tadenava», autori: Ēriks Cērpiņš, «H2E», Memoriālo muzeju apvienība.
  • Rīgas Motormuzeja pārbūve, RMM un CSDD kompleksa I kārta, Arnis Kleinbergs, Jānis Zvejnieks.
  • Savrupnams Mežaparkā, Andra Šmite, asistente Ingrīda Jugbārde.
  • Šaoliņas lidojošo mūku teātris, Austris Mailītis, Valters Murāns, Ints Menģelis, Kārlis Melzobs, Dina Suhanova, Andra Odumāne, Jekaterina Olonkina.
  • Starptautiskās lidosta «Rīga» termināļa paplašināšanas 5. kārta, «ARHIS Arhitekti».