Attēls — Krišjānis Rijnieks

Berlīnē strādājošais jauno mediju mākslinieks Krišjānis Rijnieks no 20. līdz 25. novembrim viesosies Rīgā, lai kluba «ONE ONE» telpās vadītu divu dienu projekciju kartēšanas darbnīcu māksliniekiem, dizaineriem, arhitektiem, programmētājiem un citiem interesentiem, kuri vēlas izzināt jauno tehnoloģiju iespējas. Turpat būs apskatāma arī Krišjāņa izstāde «Dati. Forma. Migrācija».

Ziņas Fold 10. novembris, 2017

Krišjānis Rijnieks ir uzkrājis ievērojamu pieredzi darbā ar digitālajiem medijiem. Absolvējis Latvijas Mākslas akadēmiju, Krišjānis vēlāk studējis jaunos medijus Ālto universitātes Mediju laboratorijā Helsinkos, noslēdzot studijas ar maģistra darbu par atvērtā koda projekciju kartēšanas rīku «ofxPiMapper», kas ir paša autora izstrādāta, brīvi pieejama programatūra lietošanai ikvienam, kuru interesē mūsdienīgs darbs projekciju kartēšanas jomā. Krišjānis regulāri vada seminārus, kuros ļauj apgūt darbu ar šo rīku, un novembrī notiks tam veltīta darbnīca Rīgā.

Krišjānis aktīvi iesaistās dažādos mākslas un dizaina projektos, starp kuriem nesenākie ir dalība rezidencē Čestera Bītija bibliotēkā Dublinā un festivālā «FITC Amsterdam X».

Autors ir sadarbojies ar festivālu «Staro Rīga», kā arī nesen veidojis interaktīvu kupola projekcijas risinājumu Igaunijas prezidentūrai Eiropas Savienības Padomē. Krišjānis ir arī alternatīvā digitālā festivāla «Pixelache Helsinki» biedrs, un strādājis «Fab Lab» Berlīnē.

Darbnīca «Projekciju kartēšana ar «Raspberry Pi» un «ofxPiMapper»»

22. un 23. novembrī no plkst. 10.00 līdz 17.00 kluba «ONE ONE» telpās notiks Krišjāņa Rijnieka vadītā darbnīca māksliniekiem, dizaineriem, arhitektiem, programmētājiem un citiem interesentiem. Tās fokusā būs projekciju kartēšana, izmantojot mazbudžeta risinājumus. Divu dienu laikā darbnīcas dalībnieki uzzinās, kā izmantot salīdzinoši lēto «Raspberry Pi» minidatoru, «openFrameworks» programmēšanas vidi un «ofxPiMapper» programmatūru, lai veidotu miniatūras projekciju kartēšanas instalācijas. Darbnīca ir veidota tā, lai būtu noderīga ne tikai cilvēkiem ar programmēšanas pieredzi, bet arī iesācējiem. Tā ietvers ievadu C++ programmēšanā, izmantojot «openFrameworks» programmēšanas bibliotēku.

Plašāku informāciju par darbnīcas programmu un dalības nosacījumiem iespējams uzzināt Facebook pasākuma aprakstā.

Izstāde «Dati. Forma. Migrācija»

Krišjāņa Rijnieka starptautiskā pieredze viņā ir radījusi interesi par nesaskaņām un bailēm, kas pastāv nāciju starpā, kā arī nācijas jēdzienu. Izstāde «Dati. Forma. Migrācija» ir viens no viņa pirmajiem mēģinājumiem atgādināt par miera rašanas koncepcijām starp cilvēkiem uz Zemes un varbūt pat ārpus tās. Datu kartēšanas instalāciju veido digitāli izgatavoti objekti, projekciju kartēšana, lāzeri un skaņa, kas savienoti ar algoritmiem, kurus vada cilvēku migrācijas dati, kuru avots ir Apvienoto Nāciju Organizācijas arhīvs.

«Kāpēc dažas nācijas ir viesmīlīgākas par citām? Kādēļ mēs atsevišķas cilvēku grupas uztveram kā citplanētiešus no netīrākajiem kosmosa nostūriem? Kas mums būtu jāpatur prātā, lai tas tā nebūtu? Kāpēc bija nepieciešami divi pasaules kari, lai uzrakstītu Vispārējo cilvēktiesību deklarāciju? Vai ir nepieciešams trešais šo ideju ieviešanai dzīvē?» — šie ir jautājumi, uz kuriem izstādes autors meklē atbildes, pats izstādi dēvējot par «metaforu cilvēktiesību jēdzienam». Sestdien, 25. novembrī izstāde noslēgsies ar dīdžeju performancēm.

 

Visu pasākumu norises vieta — klubs «ONE ONE», Šarlotes ielā 18a, Rīgā.