Vāka ilustrācija — Elīna Brasliņa

Bērnu grāmatu izdevniecībā «Liels un mazs» iznākusi jauna bilžu grāmata «Suns, kurš atrada skumjas», kas stāsta par emocijām un ir domāta visu vecumu lasītājiem. Grāmatas autore ir Rūta Briede, bet ilustrācijas veidojusi Elīna Brasliņa.

Ziņas Fold 23. marts, 2018

Pilsētu kādu dienu pēkšņi pārņem melni dūmu mākoņi, kas izplata nomāktību un laupa visam krāsu un smaržu. Drosmīgais suns izlemj skumjām neļauties un uzslien kāpnes līdz debesīm. Izrādās, ka mākoņi ir pilni ar noskumušām skumjām, taču tās var kliedēt, uzspēlējot mutes ermoņikas.

Rūtas Briedes poētiskais stāsts vēsta par to, kā emocijas ietekmē mūsu skatījumu uz pasauli, tomēr mūs nepakļauj — skumjas ir iespējams izkliedēt, ja vien no tām nevairās. Elīnas Brasliņas attapīgais vizuālais ietērps ļauj lasītājam gandrīz fiziski sajust nomāktības smagumu un atvieglojumu, kas seko tai pagaistot.

Izdevniecībā «Liels un mazs» skaidro, ka iekšējais dialogs ar savām emocijām cilvēkam ir aktuāls vienmēr, tāpēc arī šī grāmata piemērota visu vecumu lasītājiem, tai skaitā pieaugušajiem. Paralēli galvenajai stāsta līnijai, izdevums mudina aizdomāties arī par lielpilsētai raksturīgo urbāno vidi: steigu, nomāktību, vienaldzību.

Šī ir pirmā grāmata, kurā Latvijas Mākslas akadēmijas pasniedzēja Rūta Briede sadarbojas ar savu ilustrācijas kursa studenti Elīnu Brasliņu, kas ir viena no šobrīd pamanāmākajām jaunās paaudzes ilustratorēm. Abas autores 2017. gadā saņēma Starptautisko Jāņa Baltvilka balvu: Elīna Brasliņa ilustrācijā, bet Rūta Briede par debiju bērnu literatūrā ar grāmatu «Kaiju karalienes noslēpums», kuru ir gan ilustrējusi, gan sarakstījusi.

Grāmata «Suns, kurš atrada skumjas» drīzumā tiks izdota arī Korejā, Ķīnā un Taivānā.

 

Šo un citas izdevniecības «Liels un mazs» grāmatas iespējams iegādāties izdevniecības birojā Tērbatas ielā 49/51–12, Rīgā, mājaslapā un citviet.