«Iepauzē», Elīna Zariņa. Foto — Elīna Zariņa

Absolvējot bakalaura studijas Latvijas Mākslas akadēmijas Funkcionālā dizaina apakšnozarē, Elīna Zariņa izstrādājusi darbu «Iepauzē» — bioloģiski noārdāmu stādu podiņu komplektu, kas izgatavots no birojos, kafejnīcās un degvielas uzpildes stacijās pāri palikušajiem kafijas biezumiem.

Ziņas Veronika Viļuma 13. jūnijs, 2018

Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Dizaina nodaļas bakalaura studiju absolvente Elīna Zariņa stāsta, ka izstrādāt projektu «Iepauzē» viņu pamudinājusi pašas pieredze. Ikdienā Elīna cenšas sekot bezatkritumu dzīvesveida jeb «zero waste» idejai. «Man ir jāizdomā, kā iztikt bez iepakojuma vai aizstāt to ar pārstrādājamiem materiāliem. Mūsu dzīvesveids rada atkritumu pārpilnību, no kuriem lielu daļu veido tieši pārtikas atkritumi. Veicot izpēti un vienlaikus sekojot pašas paradumiem, nonācu pie kafijas tēmas,» tā Elīna.

Autore norāda, ka kafija ir viens no visplašāk patērētajiem produktiem pasaulē. Latvijā vien gadā tiekot izmesti aptuveni 8 tūkstoši tonnu kafijas biezumu. Taču tie ir resurss, kuru iespējams atdot atpakaļ cilvēkiem un dabai jaunu produktu un materiālu veidā. Elīnas risinājums — stādu podiņi «Iepauzē». To galvenā sastāvdaļa ir kafijas biezumi, kas vienlaikus ir efektīvs augsnes mēslojums un atbaida nevēlamus kukaiņus. Darbu veido četri dažāda izmēra trauciņi — gan šķīvīši garšaugiem un augiem ar sīku saknīti, gan podiņi brangākiem stādījumiem. Podiņus kopā ar dēstiem var stādīt zemē vai izmest kompostā, kur tie sadalīsies. ««Iepauzē» aizstāj plastmasas dēstu podiņus, kuri nesadalās un piesārņo vidi. Šis ir risinājums atkritumu pārstrādei un ieguldījums aprites un bioekonomikas attīstībā,» skaidro Elīna.

«Iepauzē» izejmateriāls ievākts no birojiem, degvielas uzpildes stacijām, kafejnīcām. «Ražošanas vajadzībām pietiktu ar kafijas biezumiem, kurus varētu atgūt, sadarbojoties ar kādu no degvielas uzpildes stacijām. Piemēram, «Virši–A», no kuriem dienas laikā iespējams iegūt ap 4 kg kafijas biezumu,» norāda Elīna.

Autore stādu podiņiem izgatavojusi papīra iepakojumu, kas var kalpot arī kā paliktnis. No tā iespējams izplēst arī karodziņus, uz kuriem var uzrakstīt, kas podiņā aug vai kad ir iesēts.

«Iepauzē» vēl līdz 6. jūlijam var apskatīt Dizaina diplomandu dienu izstādē Latvijas Mākslas akadēmijā, Kalpaka bulvārī 13, Rīgā.

Elīnas Zariņas bakalaura darba vadītāja ir LMA asociētā profesore Dr. Art. Aija Freimane.