Klods Oprī. Foto no MAD arhīva

Rīgas Starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāle (Riga International Biennial of Contemporary Art, RIBOCA) aicina uz diviem pasākumiem, kas notiks šo sestdien un nākamotrdien Rīgā. Pirmais no tiem būs performance «Floristorāns» ar ziedu baudīšanu, bet otrais, kas norisināsies sadarbībā ar Starptautisko dizaina vasaras skolu MAD, — saruna «Ilgtspēja un priekšmeti: Dekodējot neredzamās struktūras ap mums dizaina labā».

Ziņas Fold 10. augusts, 2018

Šo sestdien, 11. augustā, no plkst. 8.00 līdz plkst. 11.00 interesenti aicināti apmeklēt portugāļu izcelsmes, šobrīd Berlīnē dzīvojošās mākslinieces Marisas Benjamimas (Marisa Benjamim) performanci «Floristorāns» Rīgas Centrāltirgū, iepretim sakņu paviljonam. Performances laikā Benjamima atklās jaunus veidus, kā pagatavot un nogaršot puķes, dārzeņus, augus, eļļas, garšaugus un augļus. Šī performance ir daļa no instalācijas «Floristorāns», kas skatāma Mākslas stacijā «Dubulti» un ir tapusi Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles ietvaros.

Savukārt otrdien, 15. augustā, plkst. 18.00 notiks saruna «Ilgtspēja un priekšmeti: Dekodējot neredzamās struktūras ap mums dizaina labā» kopā ar Klodu Oprī (Claude Oprea), mākslinieku, pasniedzēju un permakultūras dizaineru no Lielbritānijas un dizaina pētnieci, inovāciju stratēģi no Ungārijas, Karinu Visonovu (Karina Vissonova). Sarunā abi runātāji pievērsīsies tādiem jautājumiem kā: «Kas ir ilgtspēja?», «Kas padara priekšmetu ilgtspējīgu?» un «Vai mūsu izraudzītais ceļš ved mūs uz tādu nākotni, kādu mēs meklējam ar ilgtspējīgu dizainu?». Lekcija notiks angļu valodā, pie mākslinieka Džeimsa Beketa instalācijas «Pilsdrupas» Kronvalda parkā, Kronvalda bulvārī 4.

Šis pasākums notiek sadarbībā ar MAD — Starptautisko dizaina vasaras skolu, kura šogad veltīta biomīmikrijas tēmai, un norisināsies Siguldā no 16. līdz 26. augustam. 10 dienu laikā vasaras skolas dalībnieki meklēs risinājumus cilvēka veselības un uztura problēmām, kombinējot dabaszinātnes ar praktiskām nodarbībām, kurās tradicionālā amatniecība apvienota ar mūsdienu tehnoloģijām.

Ieeja abos pasākumos ir bez maksas, un tie notiek RIBOCA Publiskās programmas ietvaros, kurā ietilpst lekcijas, koncerti, performances, debates, radošās darbnīcas ģimenēm ar bērniem, filmu programma un citi pasākumi, kas norisināsies līdz šī gada novembrim.