Publicitātes attēls

Nākamās deviņas nedēļas turpināsies lekciju cikls «Kompass». Arhitekti, mākslinieki un nevalstisko organizāciju pārstāvji no dažādām Eiropas valstīm viesosies Rīgā, lai dalītos pieredzes stāstos par ilgtspējīgas un iekļaujošas pilsētvides izveidi. Cikla pirmais pasākums notiks 12. septembrī Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Arhitektūras fakultātē.

Ziņas Fold 12. septembris, 2018

Lekciju ciklu «Kompass» organizē biedrība «Free Riga», kas atdzīvina tukšās Rīgas centra ēkas, pielāgojot tās sabiedriskām, kultūras un mākslas iniciatīvām. Savulaik «Free Riga» paspārnē otro elpu piedzīvoja Zunda dārzs, un tagad biedrība apguvusi telpas Lastādijā, Dzirnavu ielā un Tallinas ielas radošajā kvartālā. Lekciju «Kompass» turpina biedrības pieeju pilsētvidei, izglītojot rīdziniekus par iedzīvotāju veidotu pilsētu, nomaļu attīstības iespējām un kultūru publiskajā telpā.

Pasākumu cikls deviņu nedēļu garumā norisināsies dažādās Rīgas vietās, un tiks atklāts 12. septembrī RTU Arhitektūras fakultātē, kur arhitekti Jorgs Zīveke (Jorg Sieweke) no Berlīnes un Egons Bērziņš no Rīgas stāstīs par krastmalu izmantošanu un pilsētas upju apgūšanu. Septembrī Sarkandaugavā viesosies arī Stefānija Rābe (Stefanie Raab) ar lekciju par radošiem risinājumiem novārtā atstātu ielu iedzīvināšanai un organizācijas «Alte Mu» pārstāvji, kas Tallinas ielas kvartālā stāstīs par teritorijas attīstību, lietojot netradicionālus paņēmienus.

Oktobrī «Kompass» piedāvās iespēju tikties ar mākslinieku apvienību «Vetka» no Sanktpēterburgas, kas pievērsīsies ielu mākslai. Mudinot dalībniekus doties ārpus ierastā pilsētas centra, tiks rīkots pasākums Pētersalas apkaimē, kur uzstāsies Prāgas Ekonomikas universitātes pētnieks ar lekciju par kopā strādāšanas telpām un to ietekmi uz apkaimes attīstību. «Kompass» viesosies arī Purvciemā, kur ar savu pieredzi dalīsies organizācija «Communa» no Beļģijas, kuru darbība ēku pagaidu izmantošanā ir līdzīga «Free Riga» pieejai. Biedrības un iniciatīvas, kas strādā, lai atdzīvinātu novārtā pamestās pilsētas daļas, darbojas daudzviet Eiropā. Lekciju cikls pulcinās vēl trīs šādas organizācijas — «Kitev» no Vācijas, «Smoke & Dust» no Beļģijas, kā arī «Bureau Detours», kas darbojas Dānijā un Norvēģijā. Pārstāvji no šīm apvienībām stāstīs par iniciatīvām un eksperimentiem, kas realizēti, pielāgojot industriālas telpas un teritorijas.

 

Pasākumu cikls «Kompass» norisināsies angļu valodā un ikvienam būs pieejams bez maksas. Sīkāka informācija meklējama «Free Riga» Facebook lapā. Pasākumu audio ieraksti tiks publicēti «Kompass» domubiedru grupas lapā.