Foto — Ģirts Raģelis, «Satori»

Biedrība «Ascendum» laidusi klajā trešo «Satori» grāmatžurnālu, kura tēma šoreiz ir debesis un elle. Izdevumu papildina Latvijas Mākslas akadēmijas studentu ilustrācijas, kuru izstāde līdz decembra beigām skatāma arī Kaņepes Kultūras centrā.

Ziņas Fold 27. novembris, 2018

Ar performanci Lielajos kapos, bet pēc tam ar prozas pārgājienu līdz Kaņepes Kultūras centram pagājušajā nedēļā tika atvērts trešais biedrības «Ascendum» izdotais literatūras almanahs jeb «Satori» grāmatžurnāls.

Tā debesu un elles tēma aizgūta no britu dzejnieka Viljama Bleika darba «Debesu un elles laulība» (1790), kuru pilnā apjomā latviešu dzejnieku atdzejojumā iespējams izlasīt jaunajā grāmatžurnālā.

Izdevumā lasāmi arī stāsti un miniatūri dokumentālās prozas darbi. Katru literāro darbu papildina Latvijas jauno mākslinieku ilustrācijas, kas tapušas speciāli šim izdevumam sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas apakšnozares studentiem un viņu pasniedzēju Rūtu Briedi. Grāmatžurnāla redaktori ir Ilmārs Šlāpins, Pauls Bankovskis, Ieva Melgalve un Kārlis Vērdiņš. Dizainers — Aleksejs Muraško, kurš šī gada sākumā grāmatu mākslas konkursā «Zelta ābele 2017» tika atzīts par gada mākslinieku.

Līdz decembra beigām Kaņepes Kultūras centrā apskatāma jauno mākslinieku izstāde «Debesis un elle», kurā izstādīti gan grāmatžurnālā publicēto, gan neiekļauto ilustrāciju oriģināli. Izstādē pārstāvētie autori: Aina Bikše, Andrejs Sidoss, Agate Lielpētere, Baiba Tropa, Diāna Jarmakova, Didzis Upens, Dina Danosa, Evija Pintāne, Guna Poga, Henrihs Bināns, Ingrīda Ivane, Ivita Brūdere, Jūlija Blaževiča, Kristiāna Doroščonoka, Kristīne Martinova, Linda Jākobsone Viškere, Līva Ozola, Linda Lagzdiņa, Patrīcija Māra Vilsone, Renāte Kloviņa, Sanita Skalbe, Svens Neilands un Vivianna Marija Staņislavska.