«Nature King» šūpulis. Publicitātes foto

Gaidot savu pirmdzimto, divi arhitekti — Elīna Skujiņa un Jānis Lubgans — ir radījuši un attīstījuši zīdaiņu un bērnu mēbeļu un mājlietu zīmolu «Nature King». Visi dizaina risinājumi ir pašu atrasti, noslīpēti un realizēti, sākot no zīmola logo līdz vissīkākajai koka detaļai.

Ziņas Fold 30. novembris, 2018

Elīnas un Jāņa pirmais produkts bija iekaramais šūpulis, kas, iedvesmojoties no tradicionālā bērza šūpuļa, ko senie latvieši griestos karināja pie jauno vecāku gultas, tapa pašu bērnam. Tuvinieku un draugu pozitīvās atsauksmes pamudināja to no personīga projekta pārvērst par komerciālu. Tieši pirms gada pāris iestājās Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Siguldas biznesa inkubatorā, no kura atbalstu saņem arī šobrīd. «Tā ir lieliska iespēja saņemt vērtīgas konsultācijas no biznesa profesionāļiem, dzirdēt citu uzņēmumu pieredzes stāstus, būt ar līdzīgi domājošiem un saņemt apstiprinājumu, ka esi uz pareizā ceļa,» stāsta «Nature King» dibinātāja Elīna. «Man, cilvēkam bez biznesa izglītības, tā ir iespēja mācīties trūkstošo savās zināšanās un prasmēs.» Kopš pirmā šūpuļa, «Nature King» produkti ir attīstīti, uzlaboti un papildināti. «Pirmais prototips nekad nevar būt veiksmīgs. Daudz ticis strādāts pie detaļām, kustības amplitūdas, dimensijām,» pieredzē dalās Elīna.

«Nature King» pamatvērtības ir minimālisma estētika, dabīgi materiāli un transformējami, ergonomiski produkti. Iekaramais šūpulis paredzēts zīdaiņiem līdz sešu mēnešu vecumam. Atspere rada vieglu, ritmisku atlēciena kustību, kas ieaijā mazuli. Atsperes mehānisms kalibrēts tā, lai šūpošanās būtu droša, taču kustību uzsākt bērns varētu pats. Pēcāk šūpuli ir viegli pārveidot statiskā mēbelē uz koka kājām. Kad bērns ir iemācījies patstāvīgi sēdēt, atsperes mehānismu var pielāgot citam «Nature King» produktam — iekarināmajām šūpolēm. Šādi trīs saistītās mēbeles transformējas līdzi bērna attīstībai pirmajos pāris dzīves gados.

Visas «Nature King» mēbeles radītas, izmantojot dabīgus materiālus. Liektais šūpuļa rāmis gatavots no bērza saplākšņa, bet kājas — no oša masīvkoka. Mēbeles tiek karinātas mezglotās kokvilnas auklās. Auklu rakstu radījusi Elīnas mamma Māra, kura arī piedalās «Nature King» mājlietu tapšanā mezglošanu savulaik apguva skolā. Mezglojuma raksts izvēlēts vienkāršs un vienmērīgs, akcentējot koka detaļas un formu. Savukārt spilveni un matrači šūti no lina un kokvilnas, un ir pildīti ar tradicionāliem materiāliem — griķu čaulām un aitas vilnu. Griķu spilvens pielāgojas zīdaiņa ķermeņa formai, līdz ar mazuļa kustībām radot tikko jaušamu, mierinošu balto troksni. Šīs tekstūras, krāsas, smaržas un skaņas bērnā jau no mazotnes veicina saikni ar dabu. «Visus materiālus iegādājamies Latvijā. Prototipus un komplektus līdz šim Jānis gatavojis pats,» stāsta Elīna.

«Nature King» ir paplašinājis savu produktu klāstu un tagad ražo arī rotaļlietas no dabīgiem materiāliem — bērza saplākšņa puķu spiedi dažādos izmēros herbārija veidošanai vai citām radošām nodarbēm un koka klucīšu komplektu. Tagad, kad uzsākta sadarbība ar izplatītājiem, uzņēmēji apmāca darbinieku, kurš nodarbosies ar ražošanu. «Jāņa pārraudzībā gan paliks koka detaļu ražošanas procesu pārvaldīšana un kvalitātes kontrole,» uzsver Elīna.

«Nature King» šūpuļi ir gan nonākuši Latvijas ģimeņu mājokļos, gan palēnām iekaro pasaules tirgu. Pērn Elīna un Jānis saņēma Siguldas biznesa inkubatora īpašo balvu kā uzņēmums ar lielāko izaugsmes dinamiku. Zīmola radītāji stāsta: «Mēs ar saviem produktiem gribam pievērst uzmanību tam, ko atstāsim šajā pasaulē pēc sevis. Mūsdienās tas, ko tu iegādājies, daudz pastāsta par pašu cilvēku. Mēs mācāmies dzīvot saskaņā ar dabu, ieklausoties sevī.»

«Nature King» produktus iespējams iegādāties zīmola mājaslapā un «Etsy» veikalā, bet jaunumiem var sekot Instagram kontā.