«Niedriņi». Foto — Jānis Katlaps

Vēl pirms sabiedrību sasniedza ziņa par gaidāmo vienreizlietojamo plastmasas izstrādājumu aizliegumu Eiropas Savienībā, Dita un Jānis Katlapi sāka izgatavot no Latvijas niedrēm ražotus dzērienu salmiņus. Hobijs, kas pamazām pāraug biznesā, iet roku rokā ar jauno uzņēmēju vēlmi būt zaļā dzīvesveida vēstnešiem un ilgtspējīgākām izvēlēm iedvesmot arī citus.

Ziņas Veronika Viļuma 17. decembris, 2018

Doma par savu mazo biznesu Ditu un Jāni Katlapus nodarbinājusi jau sen, taču tās īstenošanai bijis svarīgs priekšnoteikums — lai uzņēmējdarbība nestu labumu ne vien pašiem, bet arī citiem. Arvien vairāk laika pavadot Jāņa lauku mājās un domājot, kā lietderīgi varētu izmantot šīs teritorijas resursus, pāra uzmanību piesaistījušas niedres.

«Dienā, kad ideja pie mums nejauši atnāca pati, likās jocīgi, ka līdz šim par to nemaz nebijām aizdomājušies, jo niedres mums visu laiku bija acu priekšā. Mēs visi zinām, kādas tās izskatās un, ka tās jau savā formā atgādina salmiņus. Nākamajā dienā ķērāmies klāt darbiem,» stāsta Dita Katlapa. Papētot tirgu, Dita un Jānis noskaidroja, ka viņi nav pirmie, kas iedomājušies par no niedrēm ražotiem dzērienu salmiņiem. Tas deva pārliecību, ka vērts mēģināt: «Niedrēs dzīvojām visu vasaru, cītīgi tās griežot, apstrādājot, lai jau rudenī varētu piedāvāt plašākai sabiedrībai,» atklāj zīmola «Niedriņi» veidotāji, kuru darbs pie produktu izstrādes joprojām turpinās.

Šobrīd «Niedriņi» piedāvā dabīgus Latvijas niedru salmiņus dzērienu baudīšanai divos izmēros — 12 un 18 centimetru garus. Katrs salmiņš ir unikāls — saglabāti dabas piešķirtie raksti un nokrāsas. «Kad ražošanu aizsākām, nespējām iedomāties, ka niedru salmiņi būs aktuāli tik daudziem. Sākumā plānojām tos pārdot kā dāvaniņas vai suvenīrus, taču ātri vien ar mums sāka sazināties gan bāri un restorāni, gan veikali,» stāsta Dita. Katlapi paši cenšas ierobežot plastmasas atkritumus savā ikdienā un lēš, ka niedru salmiņi varētu būt īpaši aktuāli arī citiem dabas draugiem un bezatkritumu dzīvesveida piekritējiem. Tomēr, līdz ar Eiropas Parlamenta deputātu atbalstīto priekšlikumu no 2021. gada aizliegt vienreizlietojamo plastmasas izstrādājumu apriti Eiropas Savienības tirgū, plastmasas kokteiļsalmiņu alternatīvas varētu sasniegt vēl plašāku auditoriju. «Niedriņi» ir Ditas un Jāņa Katlapu veids, kā būt daļai no zaļā dzīvesveida vēstnešiem, jau tagad aicinot patērētājus aizdomāties — vai krāt plastmasas atkritumu kaudzi vēl lielāku vai ieguldīt cita veida salmiņos — stikla, metāla vai… vietējo niedru.

«Niedriņi» pieejami iegādei «Etsy», kā arī vairākos veikalos un tirdziņos, par kuriem visērtāk var uzzināt zīmola Facebook lapā.