Dāvis Vilcāns. Foto — Armands Virbulis

Šodien atvadāmies no talantīga kolēģa un mīļa drauga — grafikas dizainera Dāvja Vilcāna, kurš pēc ilgstošas cīņas ar smagu slimību pāragri devies mūžībā. Dizaina, reklāmas un jaunuzņēmumu industrijas kolēģi un draugi, tāpat kā daudzie sadarbības partneri un klienti atcerēsies Dāvja profesionalitāti un gaišo raksturu, un viņa darbi turpinās ikdienā kalpot neskaitāmiem cilvēkiem.

Redakcija Fold 25. janvāris, 2019

Evelīna Ozola, FOLD direktore:

«Neilgi pēc tam, kad bijām izveidojuši FOLD, Dāvis pats pieteicās atnākt ciemos, iepazīties un uzzināt, vai iespējams kādā veidā piedalīties vai palīdzēt. Šo Dāvja iniciatīvu augstu vērtēju, un sekojošie kopīgie darbi rezultējās glītās infografikās un daudzos jautros brīžos.

Izveidojis savu grafikas dizaina studiju «Wig», viņš lūdza padomu tās mērķtiecīgākai attīstīšanai, labprāt iepazīstināja ar saviem darbiem un uzklausīja kritiku. Savu karjeru Dāvis veidoja ļoti apņēmīgi un sekmīgi, un jau pēc pāris gadiem viņa portfolio bija LU Sociālo zinātņu fakultātes rebrendings, «Prāta Vētras» albuma noformējums un vesela kolekcija logotipu, bet Dāvis pats — konkursu žūrijās, uz skatuves konferencēs un intervijās medijos.

Dāvis nekavējās citiem teikt: «Man patīk, ko jūs darāt! Malači!» Ceru, ka mūsu pārāk īsajā pazīšanās laikā esmu to kādu reizi pateikusi arī viņam. Paldies, Dāvi, par Tavu iedrošinājumu, atbalstu un sirsnību!»

 

Ieva Liepa, «Prāta Vētras» preses un mārketinga pārstāve:

«Dāvis Fēnikss Vilcāns. Vēl tikko vienojāmies, ka turpmāk Tevi saukšu tieši šādi, — pēc sarunas, kurā teici, ka drīz atkal atgriezīsies kā fēnikss no pelniem.

Dāvi, ar Tevi strādāt un Tevi satikt vienmēr bija tīrais prieks. Pirmo reizi, kad nāci pie mums prezentēt savu ideju, jau pēc dažām minūtēm Tu mūs visus biji pārņēmis ar savu humoru un vieglumu. Esmu pateicīga, ka devi iespēju smelties Tavā kreatīvajā pasaulē un dalīji ar mums savu lielāko talantu — cilvēcību un dzīvesprieku. Lai Tev neskaitāmi daudz soļu svaiga gaisa!»

Oskars Cirsis, digitālās aģentūras «Wrong» radošais direktors:

«Ar Dāvi iepazināmies tīras nejaušības pēc. Mainīju darba vietu, un viņš bija tas čalis, kam jānāk manā vietā. Parādīju, kur atrodas projektu faili, folderi… Nekas vairāk — pat ne kopīgi draugi. Man netipiski, taču nolēmu uzaicināt jauno Dāvi uz savu vārda dienu. Viņš, būdams viņš, protams, atbrauca uz mazpazīstama tipiņa jubileju, un mēs kļuvām par labākajiem draugiem.

Dāvis bija asprātīgs un radošs ne tikai dzīvē — tas atspoguļojās arī viņa darbos. Viņš prata savu smalko humoru neuzkrītoši iepīt dizainā. Dāvim padevās viss, kam viņš pieķērās — arī pludmales volejbols un šahs. Viņam nepiemita prokrastinācija vai mākslinieciskās iedvesmas gaidīšana. «Tur vienkārši jāsēžas klāt un jādarbojas,» bija viņa ieteikums, kad pats biju iesprūdis pie kāda projekta.»

Marija Ručevska, konferences «TechChill» līdzdibinātāja, un Līva Pērkone, konferences «TechChill» valdes locekle:

«Dāvis fantastiski nolasīja cilvēku idejas un pārvērta tās izcilā dizainā. Viņš stāvēja klāt «TechChill» stāsta radīšanai un palīdzēja mums pacelt to jaunos augstumos — ne tikai vienreiz, bet vairākkārt. Dāvis nebija gatavs izveidot tikai dizainu vien, bet izaicināja arī mūs pārkāpt robežas galvā un ieraudzīt stāstu no citas puses. Viņš iedvesmoja ar savu vīziju, un nereti pēc koncepta prezentācijas ir nācies viņu apskaut un teikt — paldies, šis ir tieši tas, uz ko mēs ejam!

Kopā ar Dāvi mēs radījām mīlētu zīmolu, kurš turpina augt, iedvesmot un turpinās nest Latvijas vārdu arī tālu aiz mūsu robežām vēl ilgi. Dāvis bija daļa no «TechChill» komandas un vienmēr tāds paliks.»

Edgars Zvirgzdiņš, grafikas dizaineris, «Associates, Partners et Sons»:

«Man vienmēr paliks atmiņā viņa smaids un spēja iedvest dzīvesprieku — vai tā būtu vēla stunda pēc darba, netīšām satiekoties vakariņās «Lauvas namā», vai saskriešanās kādā no industrijas pasākumiem, kurus Dāvis regulāri apmeklēja.

Dāvis sevi plaši piepildīja ārpus profesijas ietvara, un likās, ka viņš ir atradis to, ko liela daļa no mums meklē, — līdzsvaru.

Kā dizaineris Dāvis ne tikai veidoja asprātīgu dizainu, viņš turpināja attīstīties un augt, meklēja jaunus veidus, kā pārsteigt klientus un pievienot darbam papildus vērtību — ar animētu logotipa prezentāciju vai kādu citu knifu.»

 

Agris Bobrovs, ilustrators un grafikas dizaineris:

«Dāvis bija viens no cilvēkiem, kuri atbildīgi par to, ka es šobrīd darbojos dizaina lauciņā: «Tur ir brīvs dators. Nāc rītdien, būsi dizaineris.» Tas sākās reklāmas aģentūrā, kur viņš tobrīd strādāja, un vēlāk, sākot «Wig», viņš mani paņēma līdzi. Laika gaitā profesionālas darba attiecības pārauga varen foršā draudzībā. Padomdevējs un lielisks draugs. Šodien par šo laiku un iespēju, ko viņš man deva, es varu būt tikai pateicīgs.

Savdabīgais skatījums uz lietām un izcilā humora izjūta viņu padarīja tieši tik īpašu, kāds viņš bija. Un to viņš prata izmantot gan sadzīviski, gan profesionāli. Cilvēkus tas vienmēr piesaistīja. Bet to noteikti pateiktu jebkurš, kas Dāvi pazina, tāpēc arī mums visiem viņš tik ļoti patika.»

 

Dita Lapsa, platformas «Online Dog» līdzdibinātāja:

«Šķiet, vēl nesen bija mūsu pēdējā satikšanās, un mums abiem bija tik laimīgas ziņas un lieli nākotnes plāni, ar ko dalīties. Tāds laimīgs un dzīvespriecīgs viņš arī vienmēr dzīvos manās atmiņās — no laika, kad mēs abi jutāmies savās dzīvēs vislaimīgākie.

Dāvis bija viens no labākajiem un gaišākajiem cilvēkiem, kādus jebkad esmu sastapusi. Ikvienam, kam ir bijusi tā iespēja viņu pazīt — kopā strādāt, būt draugos, būt viņa ģimenei — kopā pavadītais laiks ir bijis ļoti vērtīgs. Ik brīdi varēja apbrīnot viņa talantu, spožās idejas un īpašo skatījumu uz dzīvi. Viņa personība apbūra, un viņš katru no mums, pašam nenojaušot, pārvērta par labākiem cilvēkiem.»

Ainārs Kļaviņš, aplikācijas «Overly» CEO:

«Dāvis bija cilvēks, kuru vienmēr gribējās vēl biežāk satikt, un pēdējos gados tas arī arvien vairāk izdevās. Viņš ir viens no tiem cilvēkiem, kam piemita mūsdienās ļoti retas īpašības, lai arī cik banāli tas izklausās. Viņš bija ļoti patiess, godīgs, nesavtīgs un labsirdīgs.

Ar Dāvi bija lieliski strādāt — mēs iedodam brīfu, viņš atsūta pirmo skici, kurai mums nav komentāru, klientam nav komentāru, un projekts pabeigts! Tāpēc arī ar viņu daudz strādājām kopā.»

 

Valters Ščerbinskis, Nacionālās enciklopēdijas galvenais redaktors, LNB:

«Dāvis bija tiešām ļoti jauks, pretimnākošs, saprotošs, neapšaubāmi talantīgs cilvēks. Mums bija diskusijas par dažādiem vizuālās identitātes aspektiem, viņš ļoti uzmanīgi uzklausīja, iedziļinājās un piedāvāja darbu, kurā bija gan mūsu viedokļi, gan paša mākslinieciskā doma.

Atceros, vēl pēc identitātes pēdējās apstiprināšanas sēdes gaitenī Dāvim ieminējos, ka man īpaši patika arī viens no neapstiprinātajiem variantiem. Teicu, ka kaut kādā veidā nākotnē to varētu tālāk izmantot, sadarboties atkal. Diemžēl turpmākā sadarbība mums būs iespējama tikai jau citā valstībā… Vieglas smiltis Dāvim.»

Aigars Mamis, grafikas dizaineris, «Overpriced»:

«Dāvja mīlestība pret apkārtējiem bija acīmredzama ne tikai tuviniekiem, bet visiem, kas ar viņu sastapās. Dizaina pasaulē mēs bieži mēdzam runāt un spriest par skaisto. Varbūt tomēr augstākais skaistums ir nodzīvot tādu dzīvi kā Dāvim — pilnu cerības, patiesības un labestības.»