Attēls — «Simdevs»

Februārī svinīgā tiešraides ceremonijā tika apbalvotas aizvadītā gada labākās Latvijā izstrādātās spēles. Visvairāk panākumu un arī «Gada spēles» titulu ieguva izstrādātāja «Simdevs» veidotā spēle «Area 86», kas uzvarēja arī kategorijās «Labākais geimplejs» un «Labākā datorspēle».

Ziņas Fold 3. marts, 2021

«Area 86» ir fizikā balstīta spēle, kuras galvenais varonis — robots — ar saviem biedriem cenšas izlauzties no ieslodzījuma. Spēles autors Kristaps Auziņš («Simdevs») pēc balvas saņemšanas citiem izstrādātājiem iesaka: «Ja tā ir jūsu pirmā spēle, izveidojiet ko pavisam mazu un publicējiet to. Ja tā ir jūsu trešā, ceturtā vai piektā spēle, tad noteikti varat mēģināt izveidot to plašāku.»

 

Balvu par labāko grafiku ieguva neatkarīgā spēļu izstrādātāja «Brightdown Entertainment» virtuālās realitātes spēle «A Walk in The Woods». Pirmo reizi tika apbalvota labākā konsoļu spēle, un šo titulu saņēma studijas «Coldwild Games» veidotā stratēģiskā spēle «Merchant of The Skies». Tāpat pirmo reizi pasniegta balva kategorijā «Labākā džemu spēle». To ieguva paplašinātās realitātes spēle «ShroomPunk», kas 48 stundās tika radīta «Global Game Jam» laikā.

Visvairāk nomināciju saņēmuši mobilo spēļu izstrādātāja «Estoty» veidotie darbi, un tā veidotā spēle «Agent Action» uzvarēja kategorijās «Labākā mūzika un skaņa» un «Labākā viedtālruņu spēle». Savukārt kompānijas līdzdibinātājs Guntis Pontags šogad saņēmis atzinību kā «Gada industrijas cilvēks». Viņa vadībā radītās «hypercasual» žanra spēles ilgstoši ieņēmušas «App Store» un «Google Play» spēļu topu pirmās vietas. «Estoty» veidotā «Johnny Trigger» 2020. gada janvārī bija vislejupielādētākā spēle pasaulē, un kopumā uzņēmuma radītās spēles lejupielādētas vairāk nekā 1,5 miljardu reižu. Pēc balvas saņemšanas Guntis norādīja, ka šajā gadā no «Estoty» gaidāmas jauna tipa spēles.

Kopumā no iesniegtajām 27 spēlēm sešpadsmit tika izvirzītas balvām kādā no astoņām nominācijām, un šogad īpaši izcēlās mobilās spēles. Latvijas Spēļu izstrādātāju asociācijas apkopotie dati liecina, ka šajā nozarē darbojas arī lielākie spēļu izstrādātāji. Pirmo vietu ieņem «Estoty», kuru apgrozījums 2019. gadā bija 10,3 miljoni eiro, un prognozējams, ka 2020. gadā uzņēmuma apgrozījums būs ievērojami audzis.

 

Šis ir jau sestais gads, kad, novērtējot Latvijas spēļu izstrādātāju veikumu un ieguldījumu spēļu industrijas attīstībā, tiek pasniegtas Latvijas spēļu gada balvas. Vairāk informācijas par balvu un nozares aktualitātēm — Latvijas Spēļu izstrādātāju asociācijas mājaslapā.