Attēls — Kiwie

Kiwie, viens no vadošajiem ielu māksliniekiem Latvijā, kura vārds izskanējis arī ārvalstīs, atklāj jaunu mākslas darbu sēriju, izmantojot vienu no mūsdienu perspektīvākajām tehnoloģijām — «non-fungible token» jeb NFT —, un piesakot savus darbus digitālajā tirgū. Rīt, 13. aprīlī, tiks publiskota pirmā Kiwie NFT darbu sērija, kas sastāv no sešiem iepriekš radītiem mākslas darbiem. Pirmo reizi pasaules vēsturē līdz ar digitālo darbu savā īpašumā iespējams iegūt arī reālu fizisko darbu konkrētajā lokācijā.

Ziņas Fold 12. aprīlis, 2021

Kiwie radītais tēls Fat Monster jeb Resnais briesmonis sastopams Rīgas ielās un citviet pasaulē jau kopš 2006. gada, taču no 13. aprīļa mākslinieka veidotie darbi, sekojot jaunākajām kriptomākslas tendencēm, būs pieejami arī digitālā formātā. Lai nodrošinātu drošu un uzticamu šo mākslas darbu iegādi, tiks izmantots NFT blokķēdes risinājums, kas, atšķirībā no citām sistēmām, iegūto mākslas darbu klasificē kā unikālu, autentisku un nedalāmu, kā arī piešķir tam garantētas īpašumtiesības.

 

Kriptomāksla ir salīdzinoši jauns, strauji progresējošs mākslas darbu nišas žanrs, un tā pozīcijas digitālo mākslas darbu iegādē vēl nostiprinās. Kiwie kā savas darbības mērķi nākamajiem gadiem ir izvirzījis mākslas darbu radīšanu 195 pasaules valstīs, katrā valstī izveidojot aptuveni piecus dažādu izmēru mākslas darbus, kas tiks izlaisti, izmantojot blokķēdes sistēmas. Projekta laikā kopumā plānots izveidot 1001 unikālu mākslas darbu.

Katru NFT darbu papildinās īpaši veidota virtuāla 3D animācija, kurā fiksēts reālais gleznojums tā īstajā atrašanās vietā, norādot arī tā ģeogrāfiskās koordinātas. Tas nozīmē, ka NFT darba īpašniekam faktiski piederēs arī reālais nekustamais ielu mākslas darbs. Papildus virtuālajai 3D vizualizācijai NFT darbu īpašnieki saņems arī īpaši veidotu metāla kartiņu, uz kuras būs attēlots iegādātais Fat Monster. Gadījumā, ja kāds no Kiwie darbiem reālajā dzīvē tiks nojaukts, aizkrāsots vai kā citādi tiks iznīcināts, digitālais NFT attēls pārvērtīsies par unikālu Spoku briesmoni. Kriptomākslas tirgus noteikumi arī paredz, ka darba īpašnieks varēs to brīvi pārdot tālāk, bet mākslinieks saglabā visas intelektuālās un radošās tiesības uz šiem darbiem.

 

«Resnais briesmonis ir unikāls un ikonisks radījums, un ievērojami atšķiras no tā, ko dara daudzi citi ielu mākslinieki,» uzsver Kristaps Vaivods, Kiwie biznesa stratēģis, «es patiešām cienu un augsti novērtēju mūsu globālo un lojālo kopienu, kas aktīvi seko līdzi Kiwie veidotajam briesmoņa tēlam, un ceru, ka jaunā iespēja pulcēt šīs subkultūras cienītājus un jauno mākslas darbu autorus ļaus šai kustībai kļūt vēl iedvesmojošākai.»

NFT ir revolucionāra nozīme ielu mākslas ekosistēmā tieši tās nepastāvīgā rakstura dēļ. Iepriekš, pārdodot grafiti mākslas darbu, bija jādemontē siena, uz kuras darbs tika veidots, pat ja vide ap mākslas darbu bija tam nozīmīga. Šis aspekts attiecas arī uz Kiwie darbiem, kuru fiziskā atrašanās vieta ir neatņemama Fat Monster tēla sastāvdaļa. «NFT, nodrošinot īpašumtiesības, ļauj saglabāt mākslas darbu neskartu un autentisku. Blokķēde vai NFT šeit nav tikai modes kliedziens — tā likumīgi ļauj operēt ar ko tādu, kas agrāk ielu mākslā nav bijis iespējams,» atklāj pats Kiwie.

 

Rīt, 13. aprīlī, vienā no lielākajām digitālā tirgus platformām «Rarible» tiks publiskota pirmā Kiwie NFT darbu sērija. Jau tuvākajos mēnešos plānots izziņot nākamās sērijas, kas jaunradītas tieši kriptomākslas tirgum. Sekot līdzi «Kiwie 1001» jaunumiem iespējams projekta mājaslapā.