Foto — Ēriks Božis

Ekspozīcija «Latvija — augsne inovācijām» veidota kā senatnes un nākamības simbioze. Par tās pamata materiālu ir izvēlēta kūdra, kas tiek izmantota kā audekls, uz kura stāstīt par Latvijas potenciālu. Aizvēsturiskais materiāls sevī nes informāciju par Latvijas vēsturi, senajiem augiem, kokiem un cilvēkiem, savukārt ekspozīcijā izmantotās mūsdienu tehnoloģijas ļauj paraudzīties nākotnē.

Ziņas Fold 1. novembris, 2021

Latvijas paviljona atmosfēra ir noslēpumaina un futūristiska. Katrs paviljona apmeklētājs pieredz četras Latvijas dimensijas, kas veidotas kā multimediāli stāsti četrās dažādās telpās, katrā no tām izmantojot citas digitālās tehnoloģijas. Stāsti atvasināti no Latvijas valsts tēla galvenajām vērtībām: Latvija — zeme izmēģinājumiem, zeme jaunatklājumiem, zeme savienošanai, zeme inovācijām.

 

Ieejas telpa, kas atklāj Latviju kā «augsni izmēģinājumiem», ir visplašākā. Tās centrā atrodas brīvstāvoša kūdras kolonna, un apmeklētāju kustība tiek organizēta tai apkārt. Ap kolonnu iekārti četri caurspīdīgi displeji, kuros ar video un audio palīdzību apmeklētāji tiek iepazīstināti ar Latviju kopumā un Latviju kā zemi, kas ir piemērota izaicinājumiem.

Otrajā telpā izvietota kūdras siena, kas apskatāma no divām pusēm, līdz ar to apmeklētāju plūsma šeit tiek sadalīta. Sienas centrā iestrādāti ekrāni, uz kuriem tiek projecēts multimediāls video stāsts, kas papildināts ar grafiskiem elementiem. Šajā telpā Latvija tiek atainota kā zeme jaunatklājumiem.

 

Trešajā telpā izveidoti četri stūra elementi jeb kūdras skulptūras, kas ieskauj apmeklētājus no visām pusēm. Šeit pats apmeklētājs atrodas telpas un arī stāsta centrā. Latvija tiek pozicionēta kā zeme, kas savieno dažādas pasaules, un šis stāsts apmeklētājiem atklājas 360 grādu video projekcijā.

Pirmajās trīs telpās cilvēks ir novērotājs ar saturu piepildītā ekspozīcijā, bet ceturtajā — par galveno saturu kļūst pats apmeklētājs. Pa telpas perimetru radiāli izvietoti spoguļi, un apmeklētājs tajos redz sevi. Tur novietota arī platleņķa kamera, kas ļauj ikvienam uzņemt fotogrāfijas ar sevi. Ekspozīcijai ir simboliska nozīme — tā atgādina, ka kādā brīdī no pasīviem novērotājiem mums jākļūst par veidotājiem.

 

Ekspozīciju noslēdz divi LED stendi, kas novietoti pie paviljona izejas. Tajos apmeklētāji var saglabāt tikko uzņemto fotogrāfiju un uzzināt vairāk par Latvijas paviljona darbību trešajā stāvā, kur uzņēmēji izstādījuši savu produkciju un organizē dažādus pasākumus, kā arī tiekas ar potenciālajiem biznesa partneriem.

Latvijas ekspozīcija «Expo 2020» radīta kā paraugs ilgtspējīgai domāšanai, kur ekoloģisks materiāls pastāv līdzās mūsdienu tehnoloģijām. Pēc izstādes kūdra tiks atgriezta purvā — vietā, no kuras tā nākusi. Lai vēl vairāk uzsvērtu aizvēsturiskā materiāla un mūsdienu tehnoloģiju kontrastu, un tajā pašā laikā savienojamību, daļā no kūdras sienām veidoti skulpturāli ciļņi. Tie radīti ar trīsasu robota frēzes palīdzību, izmantojot digitāli veidotu trīsdimensionālu modeli. Visi ekspozīcijas elementi ir ražoti Latvijā un vēlāk samontēti paviljonā Dubaijā.

 

Vairāk informācijas par projektu — «DJA» mājaslapā.

Autori:

Koncepcija un dizains — «DJA»,
Producēšana un tehnoloģijas — «Solavi»,
Izstrāde un ražošana — «Yes We Can».