Ilustrācija — Roberts Rūrāns

Rīgas dome turpina nesen aizsākto tradīciju pilsētas svētku noformējumā sadarboties ar pazīstamiem māksliniekiem no Latvijas. Ziemassvētku noskaņu gan Rīgas pilsētvidē, gan digitāli šogad veido īpaši radīti ilustratora Roberta Rūrāna darbi.

Ziņas Fold 23. decembris, 2021

Tā kā arī šogad plaša pulcēšanās un lielas svinības svētku laikā nav iespējamas, kā vadmotīvs svētku sezonai Rīgā izvēlēti mazie ziemas prieki. «Sniegavīra būve Bastejkalnā, piparkūku cepšana siltumā mājās, eglītes rotāšana ārā Bolderājā vai Mežaparkā un skaisti apsnigusi Vecrīgas ainava — šī gada Ziemassvētku apsveikums Rīgas iedzīvotājiem svin mazos ikdienas notikumus, kas rada svētku sajūtu, iepriecina un apzeltī mājsēdes, inflācijas un citu slapjdraņķu mākoņu maliņas,» tā savu grafisko darbu «Mazie ziemas prieki Rīgā» komentē mākslinieks Roberts Rūrāns.

Košo, trīsdaļīgo zīmējumu apdzīvo autoram raksturīgie abstraktie tēli un atsauces uz viduslaiku mākslu, ilustrētiem manuskriptiem un kristietības motīviem. Izmantoto burtveidolu, kas atgādina gotisko majuskuli jeb lielo burtu viduslaiku rakstu, veidojusi grafikas un burtu dizainere Eva Abduļina. Apvienojot tradicionālu viduslaiku simboliku ar laikmetīgu vizuālo valodu, Rīgas svētku sezonas noformējums uzrunā plašu rīdzinieku klāstu no dažādām paaudzēm.

Roberta Rūrāna Ziemassvētku apsveikums ne tikai sastopams Rīgas pilsētvidē un digitālajā vidē, bet to iespējams lejuplādēt arī kā mobilā telefona ekrāntapeti vai virtuālu kartīti, savukārt autora mājaslapā darbu var iegādāties izdrukas veidā.

 

Rīgas noformējumā Latvijas mākslinieki pirmo reizi tika piesaistīti projektā «Rīgas vasara», kura rotaļīgo vizuālo identitāti veidoja grafikas dizainere Rūta Jumīte, savukārt pie valsts svētku noformējuma strādāja mākslinieki Paulis Liepa un Krišs Salmanis. Gan iepriekšminēto notikumu, gan šī gada Ziemassvētku grafiskā noformējuma konceptu un vizuālās komunikācijas zīmolu veidojušas Renāte Lagzdiņa un Dārta Apsīte no Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta. «Vēlējāmies ar identitāti un plakātiem nodot šo mazo prieku sajūtu, kā arī vest iedzīvotājus uz mājaslapu, kur bija sagatavotas īpaši kūrētas Ziemassvētku prieka paciņas ar aktivitātēm un vietām, ko iedzīvotājiem ziemā piedzīvot. Lieli svētki sastāv no maziem brīnumiem, ko ikviens piedzīvojam. Tikai atliek tiem pievērst uzmanību,» šī gada svētku identitāti komentē Renāte.