Grāmata «Вплавь / Peldus». Foto — Jevgeņijs Sisojevs

Teksta grupa «Orbīta» laidusi klajā bilingvālu Semjona Haņina dzejas krājumu «Вплавь / Peldus». Tas izdots divās atsevišķās grāmatās, kas tomēr cieši turas kopā un ļauj ne tikai lasīt, bet arī izpildīt dažādus trikus.

Ziņas Fold 4. novembris, 2013

Izdevums krievu un latviešu valodā sastāv no divām grāmatām, kuru savstarpējo pievilkšanos nodrošina vākos ieslēpti magnēti. Tādējādi dzejas krājumu iepazīšanā lielu lomu spēlē tauste. Grāmatas dizaina autore — Līva Rutmane.

Kolektīvs «Orbīta» apvieno Latvijas krievu dzejniekus, fotogrāfus, mūziķus un multimediju māksliniekus, aktīvi piedaloties Latvijas un starptautiskā kultūras dzīvē. «Orbītas» izdotās grāmatas šobrīd top, tekstu autoriem un grāmatu redaktoriem strādājot kopā ar dažādiem ilustratoriem un dizaineriem, atsakoties no kolektīva agrāk izmantotās vienotās vizuālās estētikas un meklējot individuālu raksturu katrai publikācijai.

Semjona Haņina dzejoļus latviešu valodā atdzejojuši Pēteris Dragūns, Aivars Eipurs, Jānis Elsbergs, Liāna Langa, Marts Pujāts, Jānis Rokpelnis, Kārlis Vērdiņš un Arvis Viguls.


Video — Vladimirs Svetlovs un Anna Volkova

Dzejoļus papildina Evelīnas Deičmanes, Marinas Gofenšeferas, Kaspara Groševa, Maijas Kurševas, Litas Liepas, Līvas Rutmanes, Klāva Upaciera, Oļas Vasiļjevas, Reiņa Virtmaņa, Armanda Zelča un vēl kāda pazīstama, bet anonīma mākslinieka zīmējumi. Tie kalpo nevis kā grāmatas ilustrācijas, bet drīzāk kā dzejoļu atveide vizuālā valodā.

Grāmata izdota sadarbībā ar nodibinājumu Rīga 2014, pasākumu programmas «Rīga — Eiropas Kultūras galvaspilsēta» ietvaros.Grāmatas iznākšanu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, «Rietumu Bankas» labdarības fonds, kompānija «Arctic paper» un Ventspils rakstnieku un tulkotāju māja. «Вплавь / Peldus» atrodama veikalos «Valters un Rapa», «Jāņa Rozes grāmatnīca», «Intelektuāla grāmata», galerijā «Istaba» un sazinoties ar izdevniecību.