Foto — Aleksejs Muraško

Apgāds «Neputns» laidis klajā Ilmāra Šlāpina dzejas krājumu, kas nojauc robežas starp bērnu un pieaugušo dzeju. Krājuma dizainu veidojis Aleksejs Muraško, grāmatu ilustrējusi grafiķe Kristīne Martinova.

Ziņas Fold 20. septembris, 2019

«Es nemāku, komatus» ir publicista Ilmāra Šlāpina otrais dzejas krājums, un tam dots apakšvirsraksts «Dzejoļi grūti audzināmiem bērniem». Neslēpjoties aiz vieglās valodas, dzejoļi runā par sāpīgo, svarīgo un to, cik grūta ir atklāta saruna starp pieaugušo un bērnu. «Patiesībā jau nav nekādu bērnu,» komentē autors, «mēs piedzimstam kā cilvēki un nomirstam kā cilvēki, no sākuma daudz ko nezinām, beigās daudz ko neatceramies, bet visu dzīvi neko nesaprotam. Par to tad arī ir šie dzejoļi.» Šlāpins nebaidās pievērsties tēmām, kuras daudzi uzskatītu par bērniem nepiemērotām, piemēram, vecāku nespējai būt kopā ar saviem bērniem, vainas apziņai, ko bērnā ieaudzina fiziski sodi, «pareizo» uzskatu mācīšanai mājās un skolā, homoseksualitātei.

Krājuma grafikas dizainers ir Aleksejs Muraško, kurš veidojis noformējumu arī nesen izdotajam dzejas krājumam «Monta Kroma. Re», Jeļenas Glazovas dzejas grāmatai «Alkatība», «Orbītas» veidotajam krājumam «12 dzejnieki no Krievijas» un daudziem citiem izdevumiem. Savukārt jaunā māksliniece un krājuma ilustrāciju autore Kristīne Martinova ir Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas katedras absolvente. Viņas oriģināldarbi, kas tapuši kā ilustrācijas dzejas krājumam «Es nemāku, komatus» visu septembri apskatāmi apgāda «Neputns» galerijā, Tērbatas ielā 49/51, Rīgā.

Grāmatu var iegādāties lielākajās Latvijas grāmatnīcās. Krājums izdots ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.