Konkursā «Būdas un mītnes» uzvarējušais darbs. Publicitātes attēls

No 11. līdz 15. septembrim norisināsies Tallinas Arhitektūras biennāles atklāšanas nedēļa. Tallinas biennāle ir viens no nozīmīgākajiem Baltijas reģiona arhitektūras notikumiem. Dialogā, starpdisciplinaritātē un eksperimentālā pieejā balstītais festivāls pievērsīsies arhitektūras estētiskajai pieredzei kuratores Jeles Reisneres (Yael Reisner) vadībā.

Ziņas Fold 9. septembris, 2019

Tallinas arhitektūras biennāle (TAB) ir starptautisks arhitektūras un pilsētplānošanas festivāls, kuru rīko Igaunijas Arhitektūras centrs. Biennāle turpina kādreizējās Ziemeļu – Baltijas arhitektūras triennāles tradīcijas aktualizētā formā un veicina Igaunijas un ārvalstu arhitektu, kā arī vietējās sabiedrības sinerģiju.

Biennāles kuratore Jaele Reisnere ir akadēmiķe, pētniece, arhitektūras biroja «Yael Reisner Studio» vadītāja un grāmatas «Architecture and Beauty, Conversations with Architects about A Troubled Relationship» («Arhitektūra un skaistums, sarunas ar arhitektiem par vētrainām attiecībām») autore. «Gandrīz 80 gadu mēs kulturāli esam izvairījušies no vārda «skaistums» gan arhitektūrā, gan vizuālajā mākslā, politikā, psiholoģijā, dzejā un mūzikā, lai arī ikdienas dzīvē īpašību «skaists» lietojam bieži,» šī gada biennāles tēmu raksturo kuratore. «Skaistumu ir grūti definēt, taču tam piemīt pārsteidzoša nozīme, svaigums un skaidrība, un katrs praktizējošs arhitekts zina, ka tad, kad viss nostājas savās vietās, tā ir brīnišķīga un skaista pieredze.»

Programma, kas veltīta skaistuma jēdziena atdzimšanai un daudzveidībai postdigitālajā laikmetā, sastāv no pieciem notikumiem. Kuratora izstādē astoņi arhitekti un arhitektu biroji, tostarp «Sou Fujimoto Architects», Elena Manferdini un «Space Popular», tika aicināti radīt projektus, kas iemieso emocionālu skaistuma pieredzi pilsētvides kontekstā. TAB konferenču programmu veidos starpdisciplinārs simpozijs «Skaistums. Tāpat kā mīlestība, tas ir īsts» un lasījumi «Telpa un digitālā realitāte». Vīziju konkursa izstādē «Jaunas mītnes, jauns skaistums» būs apskatāma izlase no vairāk kā 80 projektiem, kas centās rast alternatīvus dzīvesstila konceptus Tallinas Kopli apkaimei. Instalāciju izstādē varēs redzēt 12 konkursa «Būdas un mītnes» uzvarētājus, savukārt Starptautiskajā Arhitektūras skolas izstādē «Briesmīgi skaists» iekļauti pēdējie prestižāko akadēmisko institūciju pētījumi. Paralēli galvenajiem notikumiem tiek piedāvāti vairāki satelītpasākumi: izstādes, instalācijas, arhitektūras filmu seansi un citi notikumi daudzviet pilsētā.

Informācija par plānotajiem pasākumiem, biennāles programmu un notikumiem atrodama Tallinas arhitektūras biennāles mājaslapā.