Saldus mūzikas un mākslas skola, «MADE arhitekti». Foto — Ansis Starks

Piektdien tika sadalītas balvas iepriekšējā gada labākajiem darbiem Latvijas arhitektūrā. FOLD apsveic «MADE arhitektus» ar iegūto galveno balvu par Saldus mūzikas un mākslas skolu!

Ziņas Fold 20. maijs, 2013

Latvijas arhitektūras gada skates pusfinālā un finālā jau vairākus gadus netiek izdalītas atsevišķas kategorijas. Dažādu funkciju un apjomu ēkas, iekštelpu dizains, instalācijas un pasākumi tiek vērtēti kopā, labākajiem darbiem piešķirot bronzas ananāsa šķēles, bet vienam izcilākajam — veselu bronzas ananāsu. Gada skates finālistus ik gadus apmeklē starptautiska žūrija, kurā šoreiz strādāja Hiromi Hosoja (Hiromi Hosoya, «Hosoya Schaefer Architects», Šveice / Japāna), Janne Teresvirta (Janne Teräsvirta, «ALA Architects», Somija), Rolands Paleks (Rolandas Palekas«R.Paleko ARCH studija», Lietuva) un Sīri Valnere (Siiri Vallner, «Kavakava», Igaunija).

Balvas

Pirmo ananāsa šķēli ieguva skatu terase ar paviljonu piemiņas parkā «Likteņdārzs» Koknesē — Didzis Jaunzems un Laura Laudere sadarbībā ar arhitektu biroju «Jaunromāns un Ābele» — Māru Ābeli un Mārtiņu Jaunromānu. Žūrija izcēla projekta veiksmīgo iekļaušanos Daugavas ainavā, veidojot ciešu saikni ar dabu.

Otrs apbalvojums tika piešķirts Latvijas Mākslas akadēmijas jaunā korpusa autoriem «SZK un partneri» — Andim Sīlim, Guntim Ziņģim un Pēterim Kļavam — par tīru koncepciju un tās konsekventu realizāciju.

Šogad pirmo reizi viens darbs — Žaņa Lipkes memoriālais muzejs — ieguva divas ananāsa šķēles. Tā autori ir «Zaigas Gailes birojs» — Zaiga Gaile, Agnese Sirmā, Ingmārs Atavs, Ineta Solzemniece–Saleniece, Zane Dzintara, Maija Putniņa-Gaile. Žūrija divkārši novērtēja arhitektūras un scenogrāfijas kopīgi veidoto atmosfēru, kā arī ēkas iekļaušanos Ķīpsalas vēsturiskajā vidē un Zaigas Gailes ieguldījumu koka arhitektūras saglabāšanā.

 Galvenā balva

Bronzas ananāss tika pasniegts Saldus mūzikas un mākslas skolas autoriem «MADE arhitekti» — Miķelim Putrāmam, Lindai Krūmiņai, Evelīnai Ozolai, Uldim Sedlovam un Lienai Amoliņai. Mūzikas un mākslas skolu jaunā ēka apvieno divas skolas, kas līdz šim strādājušas nošķirti. Arhitektu sākotnēji izvirzītie pamatprincipi — kompakts plānojums un dabīga mācību vide — ir veiksmīgi īstenoti un skaidri nolasāmi jaunās ēkas veidolā un materiālos. Ēkas vidusdaļā atrodas mēģinājumu zāles un bibliotēkas, bet pa perimetru — klases individuālām un grupu nodarbībām. Iekšpagalmi ļauj dienasgaismai sasniegt telpas ēkas centrālajā daļā, kā arī veicina komunikāciju starp abu skolu audzēkņiem. Skolā īpaši domāts par energoefektivitāti un telpu mikroklimatu, tādēļ ārsienas projektētas no masīvkoka paneļiem ar kaļķu apmetumu, kas līdzsvaro mitruma līmeni klasēs, bet dubultās fasādes šķirkārta nodrošina dabīgu vēdināšanu.