Ieva Pastare — «zīMULĪŠI»

Apmeklējot Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina diplomandu dienas «Kam?», pamanījām vairākus jaunus dizainerus, kuru radītos produktus un metodes vēlamies izcelt. Ievas Pastares bakalaura darbs «zīMULĪŠI» izmanto dabīgu Latvijas mālu un ergonomiskas formas, lai ar zīmēšanas palīdzību stiprinātu roku un kāju muskulatūru. Diplomdarbu izstādes atklāšanā apmeklētāji «zīMULĪŠUS» aizrautīgi izmēģināja, velkot nost kurpes un izzīmējot veselu komplektu.

Ziņas Fold 16. jūnijs, 2013

«zīMULĪŠI» ir rokas un kājas ergonomikai atbilstoši nededzināta māla krītiņi, kas palīdz attīstīt muskulatūru un novērst kustību traucējumus. Tie ir dabīgos Latvijas māla toņos un der zīmēšanai uz papīra, tāfeles, asfalta un citām virsmām. Iespēja «zīMULĪŠUS» satvert un zīmēt arī ar kāju pirkstiem ne vien ļauj ārstēt plakano pēdu, bet arī rosina radošas domāšanas attīstību.

«zīMULĪŠI» ir izgatavoti no trim Latvijā izplatītākajiem mālu veidiem: sarkanā, zilganpelēkā un brūnā māla. Mālu plastiskums ļauj izgatavot visdažādākās formas, un tiem piemīt dziednieciskas un antibakteriālas īpašības. Tie dezinficē, novērš iekaisumus un uzlabo ādas veselību.

Pie ergonomiskajām formām dizaineri Ievu Pastari aizvedusi rūpīga roku un kāju kustību izpēte. Mainoties satvēriena un atbalsta punktiem, mainās arī muskulatūras noslodze un kustību sarežģītības pakāpe. Zīmēšana ar «zīMULĪŠIEM» attīsta sīko motoriku, kas svarīga runas un rakstības apguvei bērniem. Pieaugušajiem tie noder dažādu traumu un slimību, piemēram, insulta seku ārstēšanai. Senioriem darbošanās ar «zīMULĪŠIEM» palīdz uzturēt smadzeņu tonusu un cīnīties ar vecuma demenci.

Autorei nozīmīgi, ka māls ir dabīgs materiāls: «No dabas tie nākuši, pie dabas tie aiziet atpakaļ, jo zīmējumus no asfalta agri vai vēlu noskalo lietus, aizvedot tos atpakaļ uz zemes dzīlēm.»

Ievas Pastares bakalaura darba vadītāja ir Latvijas Mākslas akadēmijas asociētā profesore Barbara Ābele.