Imants Ziedonis. Foto — Gunārs Janaitis

Novembrī Kalnciema ielas kvartālā gaidāmas divas fotogrāfiju izstādes — fotogrāfa Gunāra Janaiša dzejniekam Imantam Ziedonim veltīta apjomīga darbu kolekcija un Andreja Granta fotogrāfiju izstāde «Šamaņu pusē», kurā atainotas izmaiņas Tuvas iedzīvotāju un šamaņu dzīvēs divdesmit gadu laikā.

Ziņas Fold 6. novembris, 2013

Kalnciema kvartāla vīna zālē 7. novembrī plkst. 15.00 tiks atklāta gan Andreja Granta fotogrāfiju izstāde «Šamaņu pusē», gan sadarbībā ar Uldi Tīronu tapusī grāmata ar tādu pašu nosaukumu, ko klajā laidusi izdevniecība «Neputns». Fotogrāfijas darbi ir garas autoru ceļojumu vēstures rezultāts — filmēšanas un fotografēšanas ekspedīcijas uz Tuvu notika no 1989. līdz 1991. gadam, bet atgriešanās Tuvā — šogad. Pa šo laiku būtiskas pārmaiņas skārušas ne vien Tuvu un šamaņus, bet arī Granta un Tīrona apziņu. Šīs pārmaiņas redzamas gan Granta fotogrāfijās, gan Tīrona centienos saprast, kas īsti šajā laikā ir noticis. Izstādes un grāmatas atklāšanā piedalīsies rīkles dziedātāji no Tuvas, un šis ir arī viens no «Rīgas Laika» festivāla notikumiem.

Gunāra Janaiša foto izstāde «Tev. Un tiem, kas tevi…», kas veltīta Imantam Ziedonim, tiks atklāta plkst. 18.00 Kalnciema kvartāla galerijā. Gunāram Janaitim vairāk nekā 40 gadus esot dzejnieka tuvumā un viņu fotografējot, ideja par izstādi radusies jau sen. Sagaidot dzejnieka 75. jubileju, fotogrāfiju kolekcija tika eksponēta Tukumā, kur pagājuši Ziedoņa skolas gadi. Izstāde «Tev. Un tiem, kas tevi…» laika gaitā ir rediģēta un papildināta līdz dzejnieka aiziešanai mūžībā. Pēc izstādes kolāžas lapām veidots arī albums ar tādu pašu nosaukumu. Montāžās iekļauti ap 200 attēliem, kā arī fotogrāfijas no ģimenes arhīva. Izstādē redzama tikai neliela daļa no Gunāra Janaiša fotoarhīva.

Kalnciema kvartāla galerijas un Vīna zāles darba laiks atrodams kvartāla mājaslapā.