Dizains — Uldis Trapencieris

Dizaineris Uldis Trapencieris radījis patiešām smalku grafikas dizaina darbu — plakātu ar latviešu tradicionālo gadskārtu attēlojumu. Tas atgādina, ka seno latviešu laika uzskaites sistēmā nedēļā bijušas 9 dienas, bet gadā — 360 dienas.

Ziņas Fold 18. marts, 2014

Kalendāra autors Uldis Trapencieris stāsta, ka pie vajadzības ķerties pie šāda darba nonācis, laižot meitu Brīvās Māras skolā, kurā mācās un dzīvo pēc Saules kalendāra. Tā kā nav izdevies atrast jau gatavu ērti lietojamu paraugu, Uldis gada laikā izpētījis seno laika skaitīšanas sistēmu, izveidojis un izdevis pats savu kalendāru.

Kalendārs jālasa, sekojot Zemes griešanās trajektorijai, kura ir pretēja pulksteņa rādītāju griešanās virzienam. Katra iedaļa ir viena diena. Sekojot iedaļas līnijai, ir iespējams noteikt, kura diena latviešu kalendārā atbilst Gregoriāņu kalendāra dienu uzskaitei. Piemēram, Meteņos, 5. februārī, kas ir Sala laika 45. diena, saule lec 8.15 un riet 17.01.

Latvieši laika uzskaiti sadalīja pa savaitēm (nedēļām), kur katrā no tām ir 9 dienas. Piecas savaites kopā veido vienu Laiku ar gadskārtas svētkiem galā, un katri divi Laiki veido Gadalaiku. Pāri palikušās 5 vai 6 gada dienas pievienotas kalendārā pēc pavasara un vasaras svētkiem. Plakātā ir atrodami arī šo astoņu gadskārtu svētku — Meteņu, Lieldienu, Ūsiņu, Jāņu, Dižmāru, Miķeļu, Mārtiņu, Ziemassvētku — nozīmes apraksti. Papildus tam plakātā atradusies vieta arī Saules sistēmas attēlojumam, planētām ar to nosaukumiem, pavadoņiem un griešanās virzieniem, Zemes ekvinokcijām, saulgriežiem, tuvāko un tālāko punktu no Saules, kā arī Mēness fāzēm 2014. gadam.

Uldis Trapencieris jau desmit gadu strādā žurnālu izdevniecības un reklāmas nozarē kā maketētājs, dizaineris un žurnālu mākslinieciskais redaktors, bet vakaros mājās pie galda zīmē, griež, loka un līmē visu, kā vēl nav.

Plakāts ir 59×84 cm liels, izgatavots ofseta drukā. Kalendāru iespējams iegādāties Etsy veikalā, bet uzzināt par vietām, kur to var apskatīt klātienē — Facebook lapā.