Ilustrācija — FOLD

Šodien paziņoti Latvijas Arhitektūras gada balvas konkursa pusfinālisti, kurus nacionālā žūrija atzinusi par aizvadītā gada labākajiem un virzīs tālākai vērtēšanai līdz konkursa izšķirošo balvu sadalei.

Ziņas Fold 16. aprīlis, 2014

Nacionālā žūrija visus konkursam iesniegtos darbus vērtēja teju divus mēnešus, apbraukājot Latviju un tos apskatot klātienē. Lielākā daļa pusfinālistu pārstāv pārbūvju kategoriju, pusfinālā iekļuvuši arī vairāki starpdisciplināri projekti un arhitektoniskas vīzijas, kas nav būves. Nacionālās žūrijas priekšsēdētājs Miķelis Putrāms komentē: «Mēs varam lepoties, ka mūsu arhitektūrā ir ļoti spēcīgi restaurācijas un pārbūves risinājumi, un varam tikai vēlēties, lai šo meistarību un smalko spēju strādāt ar vēstures materiālu varētu pielietot arī jaunbūvēs.»

Visi pusfināla darbi tiks iekļauti Latvijas arhitektūras gada labāko darbu izstādē, kas maijā tiks eksponēta Torņa ielā blakus Arhitektu namam, bet vēlāk apceļos vairākas Latvijas un Eiropas pilsētas. Par katru no šiem darbiem tiks arī izveidota video filma.

Galvenie kritēriji, pēc kuriem žūrija vērtēja 55 konkursā iesniegtos darbus, bija: ideja un koncepcija, viengabalainība jeb vienotība, atbilstība projekta uzdevumam, konteksts un mērogs, rūpība un pamatīgums, sabiedriskais nozīmīgums un emocionālā iedarbība.

Pusfinālisti

Austrumlatvijas koncertzāle Gors

«Vizuālās modelēšanas studija»

Dzīvojamais komplekss Čiekurkrasti

«AB3D»

Daugavpils cietokšņa Nikolaja vārtu un tilta restaurācija

Ineta Buka, Kārlis Ziediņš, Pēteris Blūms, Andrejs Ugrimovs

Grāmata «Kuldīga: arhitektūra un pilsētbūvniecība»

Zinātniskais redaktors Dr.habil.arch. Jānis Krastiņš

Dizaina vadlīnijas «IF Apdrošināšanas» klientu apkalpošanas centriem Baltijā

«1PLUS1»

Ģipša fabrikas dzīvojamais kvartāls, 2. kārta

«Zaigas Gailes birojs»

TV raidījums «Ziemeļu Puse», 40. sērija. Rīgas un Kopenhāgenas ūdensmalas

«Vides filmu studija»

MANUAL: Urban Sports and Architecture

Kristaps Kleinbergs, Helvijs Savickis, Gunita Kuļikovska, Zane Žeivate

Ielu telpu restaurācija Kuldīgas vecpilsētā

Kuldīgas novada pašvaldības būvniecības nodaļa

Kāpņu telpu restaurācija Rīgā, Elizabetes ielā 21a

«Sudraba Arhitektūra»

Kultūras pils Ziemeļblāzma

Juris Skalbergs

Līgatnes papīrfabrikas ciemata vēsturiskais centrs

«Arhitektūras birojs Forma», «Karklins Design Studio»

Talsu Radošā sēta

«MARK arhitekti»

Veikals «top!» Salacgrīvā

«Arhis»

Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas koka mājas rekonstrukcija

«Zaigas Gailes birojs»

Rīgas Doma restaurācija

«Arhitektoniskās izpētes grupa»

Tālāk darbu vērtēšana tiks nodota starptautiskās žūrijas rokās, kurā šogad strādās Andre Baldišiūte (Andrė Baldišiūtė) no Lietuvas, Šarls Besārs (Charles Bessard) no Dānijas, Ralfs Pāzels (Ralf Pasel) no Nīderlandes un Tomass Tammis (Toomas Tammis) no Igaunijas. Latvijas Arhitektūras gada balvas 2014 īpašais viesis būs pasaulslavenais lietuviešu izcelsmes Kolumbijas politiķis Antanas Mockus. Būdams Bogotas mērs, viņš licis lietā netradicionālus paņēmienus, lai panāktu strauju pilsētplānošanas un arhitektūras attīstību. Latvijas Arhitektūras gada balvas nedēļā Mockus uzstāsies ar publisku lekciju Rīgas Biržā.

Arhitektūras balvas labākajiem darbiem tiks sadalītas apbalvošanas ceremonijā 16. maijā. Šogad pirmo reizi tā būs pilnā apmērā skatāma arī LTV1. Plašāk par pusfinālistiem, žūriju un plānotajiem pasākumiem lasāms Latvijas Arhitektūras gada balvas 2014 mājaslapā.