Foto — Artūrs Martinovs

17. maijā kultūras un mākslas projekts «Noass» uzsāk jau 16. sezonu un līdz pat septembra beigām piedāvās naivās un eksperimentālās mākslas izstādes, videomākslas pasākumus, kino vakarus, plenērus, radošās darbnīcas un mākslinieku rezidences.

Ziņas Fold 16. maijs, 2014

Jauno sezonu iesildīs Kaspara Teodora Bramberga personālizstāde «Dynamis» un Latvijas Naivās mākslas muzeja jaunās sezonas atklāšanas svinības. Kaspars Teodors Brambergs ir «Dienas gada balvas kultūrā 2010» laureāts un «Purvīša balvas 2009–2010» nominants. Mākslinieka darbos netiks cilāti ne sociāli, nedz kādi citi taustāmās esības aspekti. Abstraktās, monohromās formas un līnijas ir valoda, caur kuru mākslinieks uzsāk dialogu ar skatītāju, izvairoties no jebkādas ilustrēšanas un ļaujoties gleznu iekšējam spēkam, ko dēvē par «dynamis».

No 9. līdz 20. jūnijam Latvijas Naivās Mākslas muzejā tiks atklāta vērienīga Krievijas un Baltijas reģiona 21. gadsimta naivistu mākslas darbu izstāde «Fest Naïve Rīga», kas tapusi sadarbībā ar Maskavas Naivās mākslas muzeju. Spilgta un daudzpusīga, naivā māksla apvieno gan senās tradīcijas, gan visradikālākās laikmetīgās tendences, izceļot unikālo dabas doto talantu.

Savukārt 7. augustā AB dambī norisināsies projekta «Baltijas jūra — peldošie koki» centrālais pasākums. Projekta tapšanā apvienojušās abas šī gada Eiropas kultūras galvaspilsētas — Ūmeo Zviedrijā un Rīga —, kā arī Somijas pilsēta Pori. Visas pilsētas saista kas kopīgs — tās atrodas upju, kas ietek Baltijas jūrā, krastos.

Projekta ietvaros zviedru radošā apvienība SIMKA, pie trim norises vietām — Ūmeo Mākslas Universitātes Laikmetīgās un vizuālās mākslas muzeja, Pori Mākslas muzeja un Peldošā mākslas centra «Noass» — izvietos mākslas instalācijas, kokus iestādot lielos glābšanas riņķos, ietinot tos dažādās tekstila kārtās un savienojot uz ūdens, tā veidojot neliela peldoša meža iespaidu.

Sezonas kulminācijā, 15 un 16. augustā, norisināsies 14. Starptautiskais Laikmetīgās un videomākslas festivāls «Ūdensgabali». Šogad, ielūkojoties mākslas, arhitektūras un jauno tehnoloģiju praksēs, kas tiek plaši pielietotas pilsētvidē, festivāla programmā tiks demonstrētas vairākas pasaulē pazīstamu eksperimentālo kustīgā attēla festivālu izlases, tai skaitā Spānijas video mākslas festivāla «Punto y Raya», Austrijas mākslas un tehnoloģiju «Ars Electronica», Vācijas «Cologne OFF» video mākslas un Japānas Mediju mākslas festivāla programmas. Šogad festivāls «Ūdensgabali» uzsācis sadarbību ar «Pause Fest» — mākslinieciski un profesionāli nozīmīgu starptautisku digitālās mākslas un grafiskā dizaina platformu Austrālijā.

Sezonu noslēgs Austrālijas mākslinieka Ričarda Denija (Richard Denny) naivās noskaņās veidotu, kolorītu un ekspresīvu darbu izstāde. Mākslinieks pasaulē ir atpazīstams ar savu kolāžas tehniku, darbos kombinējot eļļas un akrila krāsas, zīmuli, no audekla izgrieztas formas un topogrāfisko karšu fragmentus. Personālizstādes atklāšana notiks 1. septembrī un būs apskatāma līdz mēneša beigām.

Visas sezonas garumā «Noass» telpās AB Dambī norisināsies arī citi mākslas un kultūras pasākumi: kino vakari, plenēri, radošās darbnīcas bērniem un pieaugušiem un mākslinieku rezidences. Pasākumu norisei iespējams sekot līdzi «Noass» mājaslapā, kā arī Facebook un Twitter lapās.