Ilustrācija — «H2E»

30. oktobrī Rīgā notiks jau otrā starptautiskā Reinholda Šmēlinga konference, kas šogad veltīta Rīgas mājokļu videi. Uz konferenci «Rīgas mājokļu vide: jaunie arhitektūras horizonti» aicināti gan arhitektūras, būvniecības un saistīto nozaru profesionāļi, gan ikviens pilsētnieks, kam rūp mājokļu nozares attīstība.

Redakcija Fold 13. oktobris, 2014

Pieejams mājoklis ir viena no cilvēka pamattiesībām, tomēr mūsdienās, īpaši piņķerīgajā likumdošanas, īpašumtiesību un finanšu pieejamības mudžeklī, mājoklis nereti kļūst par dārgu un grūti iegūstamu luksusa preci. «Sabiedrībā ir iestājies savdabīgi greizs līdzsvars, ko pazīstam no spēļu teorijas cietumnieku dilemmas, — neviens nav apmierināts, tomēr neapmierinātība nav tik augsta, lai procesu apturētu un kaut ko radikāli mainītu,» skaidro Rīgas pilsētas arhitekts Gvido Princis.

Viens no svarīgākajiem izaicinājumiem šodienas un nākotnes Rīgai joprojām ir daudzdzīvokļu nami un pēckara mikrorajoni, kas ir mājoklis vairāk nekā 85% pilsētas iedzīvotāju. Ja to pilnveidošana un uzturēšana turpināsies līdzšinējā līmenī, tas pakāpeniski novedīs pie aizvien lielākiem finansiāliem, sociāliem un ekoloģiskiem zaudējumiem. Iespējams, risinājums slēpjas jaunā sociāli ekonomiskā izpratnē par mikrorajona formu un struktūru. Akūti trūkst Latvijas apstākļiem pielāgotu projektēšanas un mājokļu pārvaldības instrumentu, kas atbilstu kā iepriekš minētajiem izaicinājumiem, tā arī spētu risināt iedzīvotāju mobilitātes un jaunu nodarbinātības modeļu ieviestās pārmaiņas.

Šogad R.Šmēlinga konferencē tiks runāts par Rīgas mājokļu vides pilsētbūvniecības pirmsākumiem, dažādu līmeņu mājokļa politiku, namu pārvaldības modeļiem, kā arī kopienām, kas apdzīvo Rīgas mikrorajonus. Konferencē piedalīsies dalībnieki no sešām valstīm, to vidū vācu arhitekts Matias Madauss (Mathias Madaus), čīlietis Horhe Loboss (Jorge Lobos), pilsētu ģeogrāfs Tauri Tuvikene no Igaunijas un virkne vietējo lektoru.

Delftas Tehniskās universitātes profesors Take de Jongs (Taeke M. de Jong) pirms konferences sniegs meistarklasi «Daudzveidība kā pilsētbūvnieciskā projekta kvalitāte» arhitektūras un pilsētplānošanas profesionāļiem un studentiem. Vairāk informācijas par meistarklasi iespējams iegūt, rakstot uz aleksandrs.feltins@riga.lv.

Rīgas pirmajam pilsētas arhitektam Reinholdam Šmēlingam veltīto populārzinātnisko konferenci ik gadu rīko Rīgas pašvaldības aģentūra «Rīgas pilsētas arhitekta birojs». Konference «Rīgas mājokļu vide: jaunie arhitektūras horizonti» notiks 30. oktobrī no 9.30 līdz 19.00 Zirgu pastā, Dzirnavu ielā 46, Rīgā. Vairāk par konferences programmu un referentiem, kā arī apmeklētāju reģistrācija tās mājaslapā.