Akille Kastiljoni (Achille Castiglioni). Publicitātes foto

No 11. līdz 28. novembrim Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA) būs apskatāma itāļu arhitektam un dizainerim Akillem Kastiljoni (Achille Castiglioni) veltīta izstāde «Casa Castiglioni». Izstādes atklāšanu 10. novembrī ar lekciju par tēva veikumu papildinās dizainera meita Džovanna Kastiljoni (Giovanna Castiglioni), Akilles Kastiljoni fonda un muzeja vadītāja Milānā.

Ziņas Fold 5. novembris, 2014

No 1954. līdz 1968. gadam, darbojoties tandēmā ar brāli Pjēru Džakomo Kastiljoni (Pier Giacomo Castiglioni), bet pēc viņa pāragrās nāves turpinot darbu vienatnē, Akille Kastiljoni (1918–2002) radījis vairāk nekā 150 dizaina objektus. Ilglaicīgās karjeras laikā viņš ir apbalvots ar deviņām prestižajām «Compasso d’Oro» godalgām. Akille ir viens no Itālijas Dizaina industrijas asociācijas (Associazione per il Disegno Industriale) dibinātājiem, kā arī ilgstoši bijis Turīnas un Milānas Politehnisko universitāšu profesors. 14 no Akilles radītajiem objektiem ir izstādīti pasaules ievērojamākajos mākslas muzejos.

Izstādē «Casa Castiglioni» pirmo reizi Baltijā vienkopus būs skatāmi visi slavenākie Kastiljoni darbi — vairāk nekā trīsdesmit godalgotas dizaina ikonas — mēbeles no «Zanotta», gaismas ķermeņi no «Flos» un aksesuāri no «Alessi» dizaina rūpnīcām. Asprātīgie, atpazīstamie un funkcionālie priekšmeti atklās ne tikai Kastiljoni, bet itāļu dizainam kopumā raksturīgo formālo estētiku, kas seko funkcijai un komunicē ar lietotāju gan racionālā, gan emocionālā līmenī. Viens no īpašākajiem izstādē apskatāmajiem priekšmetiem ir lampa «Arco» (1962) — stāvlampas un griestu lampas kvalitāšu apvienojums vienā objektā, kas uzskatāma par pirmo arkas formas grīdas gaismekli un sešdesmito gadu apgaismojuma dizaina revolūciju. Savukārt krēsls «Mezzadro» (1957) demonstrē dizainera prasmi iedvesmoties no ikdienas priekšmetiem, jo tajā apvienots traktora sēdeklis, motora amortizācijas detaļa un koka pakāpiens, veidojot asprātīgu un drosmīgu formas risinājumu. Ne mazāk saistoši dizaina paraugi ir arī lampa «Toio» (1962), kas veidota no automobiļa luktura, makšķerauklas un skatam nenosegta transformatora, kā arī ironiskais krēsls «Sella» — riteņa sēdeklis uz tērauda kāta, kas iestiprināts puslodē.

Džovannas Kastiljoni lekcija norisināsies 10. novembrī plkst. 16.30, un tās noslēgumā plkst. 18.00 tiks atklāta izstāde. Izstādes ietvaros LMA Dizaina nodaļas studenti ir aicināti piedalīties Akilles Kastiljoni dizainam veltītā konkursā, savas idejas attēlojot skicēs un maketos. Pretendentu iesniegtie darbi tiks izstādīti «Casa Castiglioni» izstādē, 10 labākās skices realizētas un eksponētas «Trentini» dizaina galerijā, bet galvenās balvas ieguvējs dosies radošā braucienā uz Itālijas dizaina rūpnīcu «Zanotta». Ideju pieteikumi jāiesniedz līdz 7. novembrim un konkursa nolikums pieejams LMA mājaslapā.

Izstāde un lekcija organizēta, Latvijas Mākslas akadēmijai sadarbojoties ar interjera dizaina galeriju «Trentini», un apmeklētājiem tā skatāma LMA 1. stāva zālē, Kalpaka bulvārī 13, Rīgā, bez ieejas maksas. Izstāde atvērta otrdienās, trešdienās, piektdienās un sestdienās no 11.00 līdz 18.00, ceturtdienās no 11.00 līdz 19.00.