Izstādes vizuālā identitāte — Dārta Losāne

Līdz 31. decembrim arhitektūras un dizaina studijas «Xcelsior» pagalmā, apskatāma Senetjēnas sabiedrisko telpu interjera un pilsētvides risinājumu izstāde «Design Jam», kas ielūkojas dizaina tapšanas procesā un dizainera un lietotāja sadarbību definē kā kvalitatīva dizaina priekšnosacījumu.

Ziņas Fold 4. decembris, 2014

Izstādes pamatā ir dizaina projekti, ko īstenojusi Francijas pilsētas Senetjēnas platforma «Cité du design», kas paredzēta zinātnes, pētniecības un uzņēmējdarbības attīstībai caur dizainu un mākslu. Bērnudārzu, skolu, viesnīcu, veikalu, tūrisma biroju interjeri un pilsētvides risinājumi — sabiedriskā transporta un mobilitātes sistēmas, ārtelpas labiekārtojuma projekti — raksturo pilsētas mērķtiecīgo virzību sabiedrības iesaistīšanā, meklējot veiksmīgāko pieeju dizaina integrēšanai publiskajā telpā. Francijas piemēri stāsta par izcilu sadarbību starp dizaineriem, skolām un pašvaldībām, par pilsētām, kuras notic un uzticas dizainam kā līdzeklim, kas palīdz saniegt labāku dzīves kvalitāti ikvienam.

Senetjēna kā dizaina pilsēta ir augstu novērtēta ne tikai Francijā, bet arī pasaulē, un ir ieguvusi UNESCO radošo pilsētu tīkla dizaina pilsētas titulu, savukārt Senetjēnas Mākslas un dizaina augstskola (ESADSE), kas atrodas Francijas Kultūras un komunikāciju ministrijas pārziņā esošo mākslas skolu līderpozīcijā, izveidojusi starptautiski nozīmīgu dizaina biennāli un radošumam un inovācijai veltītu organizāciju «Cité du design», kas apvieno augstāko izglītību, izpēti, industriju, komunikāciju, dizainu un kultūru, funkcionējot kā telpa eksperimentiem.

Izstādē eksponētie projekti ir lietotāju centrēta dizaina pieejas pilsētvidē un koncepta «City for All» paraugi. Izstāde ir stāsts par atšķirīgām metodēm, kuras, lietotas dažādās situācijās, kalpo kā noderīgs rīks, lai testētu un pārbaudītu dizaina risinājumus pirms to ieviešanas praksē. Līdzās Francijas piemēriem izstādē tiek sniegts ieskats arī Latvijas jauno dizaineru pieredzē, izzinot dizaina procesus radošajās darbnīcās, kuras šoruden Rīgā un Jūrmalā Latvijas Mākslas akadēmijas dizaina un Latvijas Kultūras akadēmijas kultūras menedžmenta studentiem vadīja Austrijas informācijas dizaina eksperts Martins Fosleitners (Martin Foessleitner). Ekspozīcija ietver arī Francijas īsfilmas «UNESCO radošā dizaina pilsēta Senetjēna», «Es piedalos savas skolas atjaunošanā», «Metamorfozes — iedzīvotāju līdzdalība» ar subtitriem angļu valodā, kā arī video ar radošajās darbnīcās rastajiem priekšlikumiem Jūrmalas pilsētvides risinājumiem.

Izstādes «Design Jam» starptautiskais kodols tapis, organizācijai «Cité du design» sadarbojoties ar Grācas dizaina mēneša rīkotājiem. Ekspozīcijas dizainu veidojusi Marija Negro (Maria Negrão) un Izabella Raihela (Isabel Reichel) profesores Erikas Timmelas (Erika Thümmel) vadībā.

Izstāde «Design Jam» skatāma arhitektūras un dizaina studijas «Xcelsior» pagalmā Rīgā, Raņķa dambī 1 līdz 31. decembrim darba dienās no plkst. 10.00 līdz 19.00 bez ieejas maksas. Izstāde notiek 10. starptautiskā festivāla «Dizains. Nākotne 2014» ietvaros un ir «Rīga — Eiropas kultūras galvaspilsēta 2014» programmas notikums.