Keramiski trauki «Glove», Konstantīns Grčičs (Konstantin Grcic), 2002. Foto — «Studio Schuurmans» / «Het Kruithuis»

Līdz 14. jūnijam Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (DMDM) skatāma Vācijas Ārējo sakaru institūta (ifa) izstāde «Citādāk nekā parasti. Laikmetīgais dizains un ieraduma spēks / Anders als immer. Zeitgenössisches Design und die Macht des Gewohnten».

Ziņas Fold 15. aprīlis, 2015

Izstāde piedāvā aplūkot īpaši atlasītus dizaina piemērus, kas spilgti raksturo mūsdienu dizaina fenomenu — spēju paskatīties uz ierastām lietām no cita skatu punkta. 106 dažādi darbi un kopumā 148 objekti, ko radījuši 47 Vācijā un 20 citās Eiropas zemēs — Dānijā, Zviedrijā, Francijā, Nīderlandē, Itālijā, Spānijā, Portugālē, Austrijā un Šveicē — strādājoši dizaineri un dizaineru kolektīvi, atklāj dizaina uzdevumu risināšanas iespēju daudzveidību.

«Citādāk nekā parasti» kuratori katru no izstādes starptautiskās turnejas sadarbības partneriem tika aicinājuši piedāvāt vietējo dizaineru darbus, kas atbilstu izvirzītās tēmas problemātikai, tādēļ izstādē Rīgā izstādīti arī sešu Latvijas dizaina studiju un dizaineru — «Variant Studio», «Rijada», «Mammalampa», «Riga Chair», Māras Skujenieces un Jāņa Straupes — darbi.

Plaukts, austrumu paklājs, atzveltnes krēsls — šie vārdi paši par sevi rada konkrētas asociācijas attiecībā uz priekšmeta konstruktīvajām, dekoratīvajām un formas īpašībām. Tieši tādēļ dizaineri rosina apšaubīt tradicionāli par labām atzītās dizaina pamatnostādnes, parādot to absurdo dabu. Izstādē iekļautie dizaina objekti aicina reflektēt par vispārējām ekspektācijām, atkāpjoties no ierastajiem uzvedības kodiem, iesīkstējušajiem noteikumiem un priekšstatiem. Šie «ieraduma spēka pārrāvumi» savā būtībā atspoguļo tās dziļās sociālās un kulturālās izmaiņas, kuras šobrīd piedzīvojam visās ikdienas dzīves sfērās, īpaši tādās jomās kā mobilitāte, migrācija, ēšanas un uztura ieradumu maiņa un citās.

Izstādi papildina virkne saistītu pasākumu. 16. aprīlī semināra «Mode un dizains: tendences, bizness, radošums» ietvaros Starptautiskajā izstāžu centrā, Ķīpsalas ielā 8, lekciju «Line — out. Skicēšana modes dizaina studentiem» lasīs profesore Klaudija Arenda (Claudia Arend) no AMD akadēmijas Vācijā.

23. aprīlī Gētes institūtā Rīgā, Torņa ielā 1 (ieeja no Klostera ielas) tiks izrādīta dokumentālā filma «Kā izdot grāmatu ar Šteidlu / How to make a book with Steidl» par ekskluzīvu fotomākslas grāmatu izdevniecību Gotingenē, Vācijā.

29. aprīlī plkst. 17.00 notiks «Sarunas muzejā» ar izstādē iekļauto latviešu dizaina produktu autoriem un DMDM vadītāju Inesi Baranovsku.

Savukārt 16. maijā no plkst. 19.00 līdz 24.00 «Muzeju nakts» ietvaros izstādē tiks veikti radoši uzdevumi, kuros būs iespējams atklāt saikni starp Raini un Gēti un iepazīt netradicionālu domāšanu literatūrā un dizainā. Vairāk informācijas par izstādi «Citādāk nekā parasti» un saistītajiem pasākumiem iespējams atrast DMDM mājaslapā.

Izstādi organizē Vācijas Ārējo sakaru institūts (ifa) un Gētes institūts Rīgā sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju, un tā norisinās Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, Skārņu ielā 10/20, Rīgā.