Ragaviņas, 1967. Foto — Museokeskus Vapriikki

No 16. februāra līdz 8. aprīlim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā būs skatāma izstāde «100 priekšmeti no Somijas». Šis projekts ir veltīts Somijas valsts neatkarības simtgadei un piedāvā iespēju izzināt pašu somu viedokli par Somiju un somiskumu, aplūkojot unikālu 100 objektu kolekciju.

Ziņas Fold 12. februāris, 2018

Izstādes «100 priekšmeti no Somijas» ekspozīcijā Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (DMDM) katru neatkarības gadu raksturo viens priekšmets ar ikdienišķu, inovatīvu vai humoristisku nokrāsu. Kopumā tapusi unikāla 100 objektu kolekcija, parādot dinamisku, panākumiem pilnu un radošu valsts attīstības ceļu, pa kuru somi atnākuši līdz mūsdienām. Nenoliedzami, Somijas dizains ir slavens visā pasaulē. Tālab izstāde vispirms asociējas ar tādiem jēdzieniem kā «Made in Finland» un «Designed in Finland». Tomēr galvenokārt ekspozīcija skaidro, ko nozīmē dzīvot Somijā jeb «Life in Finland».

Katrs priekšmets ir savā ziņā pārsteidzošs stāsts, kas veicina pārliecinošu priekšstatu par šodienu, varenu un spēcīgu Somijas valsti un somu tautas dzīves līmeni, ko nodrošinājuši dizaineru radītie objekti un to kvalitāte. Vieniem Somija var asociēties ar 1932. gadā tapušo glāzi «Aino Aalto», kuras popularitāte ir tik milzīga, ka tā joprojām tiek ražota. Citiem Somijas vārds saistāms ar mobilo telefonu ražotāju «Nokia», kuru ekspozīcijā pārstāv pirmais, 1987. gadā ražotais modelis «Mobira Cityman 900», kas ieguvis iesauku «Gorbija telefons», jo to 1989. gadā lietoja PSRS prezidents Mihails Gorbačovs.

Izstādes laikā interesenti varēs iegādāties sniegpārsliņas formas atstarotājus, kura mūsdienīgais dizains tapis 1953. gadā. Somi lepojas ar to, ka tagad tik pieprasīto un ikdienā nepieciešamo priekšmetu izgudroja nevis profesionālis, bet gan Perteli pagasta zemkopis Arvi Lehti 20. gadsimta 40.–50. gadu mijā.

Somi domā par savas tautas un valsts nākotni. Simboliski, ka Somijas simtgadei veltītajā izstādē par simto, 2017. gada priekšmetu kļuvis jaundzimušā pūriņš, ko sagatavojusi Somijas Sociālās apdrošināšanas aģentūra «Keila» («Kela»). Ik gadu šī iestāde ap 40 000 topošo māmiņu dāvina šādu mazulim vajadzīgu apģērbu un priekšmetu komplektu.

Izstādes kuratori — rakstniece, mākslas vēsturniece Anna Kortelainena (Anna Kortelainen) un dizaineris Peka Toivanens (Pekka Toivanen) — ar 100 priekšmetu atlasi un izveidoto ekspozīciju vēlas ne tikai pastāstīt par Somiju, bet arī saņemt apmeklētāju atbildi uz jautājumu, kurš objekts no šī simta visvairāk asociējas ar somiskumu. Vēl viena no izstādes apskates un Somijas iepazīšanas iespējām ir aicinājums aplūkot tuvāk priekšmetu, kas tapis Somijā katra skatītāja dzimšanas gadā.

Pirms ekspozīcijas Rīgā izstādi varēja redzēt Helsinkos, Tallinā, Oslo un Madridē.

Paralēli izstādei DMDM sagatavojis plašu pasākumu programmu, kas iekļauj radošās darbnīcas, tikšanās, ekskursijas un citas aktivitātes.

Saistīto pasākumu programma

18. februārī plkst. 15.00

Izglītības programmas «Sarunas muzejā» ietvaros notiks tikšanās ar mākslas zinātnieci, izstādes kuratori DMDM Irēnu Bužinsku. Apmeklētāji varēs aplūkot ekspozīciju Irēnas Bužinskas pavadībā un uzzināt, ko paši somi izceļ no savas valsts 100 gadu vēstures. Iegādājoties ieejas biļeti izstādē, pasākumu apmeklēt aicināti visi interesenti. Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

28. februārī plkst. 17.00

Dizaina sarunās par tēmu «Notikumu dizains» un individuālo pieredzi dalīsies Rīgas Starptautiskā kino festivāla identitātes autore, dizainere Daniela Treija (dizaina studija «Associates, Partners et Sons», Rīgas starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles (RIBOCA) izpilddirektore Anastasija Blokhina, Somijas kultūras institūta izstādes «100 priekšmeti no Somijas» koordinatore Anna Laine un mākslinieks Krišs Salmanis.

Bezmaksas ieeja, iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama. Video ieraksti no visiem cikla «Dizaina sarunas» vakariem apskatāmi DMDM YouTube kanālā.

20. februāris – 6. aprīlis

Pirmsskolas un skolas vecuma bērniem grupās ir iespēja piedalīties nodarbībā «Iepazīsti Somijas dizainu!». Tāpat jebkurš interesents aicināts apmeklēt vilnas velšanas darbnīcu «Muminu ģimenes tēli». Abiem pasākumiem nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās pa tālruni 67222235, 67830917 vai e–pastu dmdm@lnmm.lv.

24. martā plkst. 12.00–16.00

DMDM rīkotajā pavasara «Ģimenes dienā» dalībnieki varēs ne tikai iepazīties ar izstādi «100 priekšmeti no Somijas» un muzeja pastāvīgo ekspozīciju, bet arī piedalīties dažādās radošās aktivitātēs pavasara noskaņās. Darbnīcas, spēles, uzdevumi un mīklas rosinās atklāt Somijas dizaina pasauli 100 gados un uzzināt stāstus par interesantākajiem objektiem. Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Izstāde «100 priekšmeti no Somijas» skatāma Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, Skārņu ielā 10/20, Rīgā, no 16. februāra līdz 8. aprīlim. Plašāka informācija par ekspozīciju un saistītajiem pasākumiem atrodama DMDM mājaslapā, kā arī īpaši izstādei veidotajā vietnē.