«Luters. Pagrieziens» vizuālā identitāte — Una Grants

Latvijas Nacionālā bibliotēka interesentiem piedāvā izglītojošu vietni Luters.lv — digitālo stāstu versiju par vēlo viduslaiku dievbijību, Martina Lutera cīņu pret indulgencēm un konfliktu ar Romas katoļu baznīcu, viņa mācības izplatīšanos un veidu, kādā Lutera reformācija veicināja rakstītās latviešu valodas attīstību. Mājaslapa, kas turpina bibliotēkas veidotās valsts simtgades programmas izstādi «Luters. Pagrieziens», tapusi sadarbībā ar digitālo risinājumu aģentūru «Cube».

Ziņas Fold 6. marts, 2018

Martina Lutera 1517. gadā Vitenbergā publiskotās 95 tēzes un to aizsāktā reformācija pārveidoja Eiropu. Lutera idejas izmainīja ne tikai cilvēka un Dieva attiecības, bet  arī laicīgo dzīvi, radot pasauli, kurā grēkam ir mazāka nozīme nekā žēlastībai, bet vārdam — būtiskāka vērtība nekā tradīcijai. Luteriskais spēcīgi ietekmēja arī Livonijas (šodienas Latvijas un Igaunijas) kultūru, veicinot latviešu un igauņu rakstu valodu un tekstu kultūru rašanos pirmajās reformācijas desmitgadēs un ietekmējot turpmāko attīstību vairāku gadsimtu garumā.

Reformācijas piecsimtgadei veltītā izstāde «Luters. Pagrieziens» Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) bija skatāma no pērnā gada novembra līdz 2018. gada 4. februārim. To apmeklēja vairāk nekā 13 tūkstoši skatītāju, izglītojošajās nodarbībās piedalījās 2142 skolēni no visas Latvijas, bet izstādes pasākumus un ekskursijas apmeklēja vairāk nekā pusotrs tūkstotis cilvēku. Izstādi rīkoja LNB sadarbībā ar Strasbūras Nacionālo un universitātes bibliotēku un Virtembergas Zemes bibliotēku Štutgartē. Tajā bija apkopoti unikāli viduslaiku sakrālās mākslas darbi un kulta priekšmeti no vairāku muzeju kolekcijām, kā arī senas grāmatas un iespieddarbi — reformācijas kustības galvenais medijs. Izstādes kuratori bija vēsturnieks, LNB vadošais pētnieks Gustavs Strenga un Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes asociētais profesors Andris Levāns, bet izstādes koncepcijas autori — Madelēne Cellere (Madeleine Zeller), Benuā Žordāns (Benoît Jordan), Matjē Arnolds (Matthieu Arnold). Projekta direktore — Brigita Zelča–Aispure.

Šobrīd izstādes saturs turpina dzīvi digitālā veidolā — no šī gada februāra līdz pat 2020. gada sākumam LNB aicina ikvienu interesentu apmeklēt izglītojošo vietni www.luters.lv.

Fiziskajā izstādē, kuras iekārtojumu un dizainu veidoja scenogrāfs un režisors Reinis Suhanovs, saturs tika atklāts piecās tematiskās sadaļās. Šis princips saglabāts arī mājaslapā, kurā atrodami pieci video stāsti: «Pirms Lutera. Dievbijība vēlajos viduslaikos», «Luters nostājas pret», «Lutera vēsts izplatās», «Lutera dziesmas» un  «Bībele un Luters». Vietne, kuras saturs pieejams latviešu, angļu un vācu valodā, ir ērti lietojama dažāda veida ierīcēs — datoros, mobilajos telefonos, kā arī planšetdatoros.

Video projekciju un interaktīvos stendus izstādei veidoja digitālo risinājumu aģentūra «Cube», kas izstrādājuši arī interneta vietni. «Cube» projektu vadītāja Ieva Ose atklāj, ka tieši video projekcijas — reformācijas izplatības kartes — veidošana bijis lielākais izaicinājums šī projekta ietvaros. «Stilistiski vēlējāmies radīt tā laika garšu, līdz ar to veicām nelielu 15. un 16. gadsimta karšu izpēti un pēc tās ķērāmies klāt dizainam un animācijai,» stāsta Ose, vienlaikus uzsverot, ka viss digitālo risinājumu dizains attīstīts, balstoties uz izstādes oficiālo vizuālo identitāti ar krāsainajiem dūmu vāliem un asprātīgo burtu lietojumu, kuru veidojusi LNB dizainere Una Grants.