Attēls — «Trīs arhitektūra» un «Sudraba arhitektūra»

Nesen noslēdzies konkurss par tūrisma un dabas izziņas objektu izveidi un labiekārtojumu Latgales zoodārza teritorijā Daugavpilī. Starp pieciem pretendentiem par labāko tika atzīts arhitektu biroju «Trīs arhitektūra» un «Sudraba arhitektūra» kopīgi izstrādātais mets ar nosaukumu «Purva laipa».

Ziņas Fold 6. janvāris, 2020

Latgales zoodārzā iecerēts izbūvēt divas jaunas ēkas — Džungļu pasaules ekspozīcijai un Purvārija ekspozīcijai. Lai atrastu labāko arhitektūras risinājumu, tika rīkots metu konkurss. Uzvarējušā projekta autori — arhitektu biroji «Trīs arhitektūra» un «Sudraba arhitektūra» — jau iepriekš veiksmīgi sastrādājušies citos arhitektūras metu konkursos.

 

Uzvarējušajā projektā «Purva Laipa» arhitektūras un dabas attiecības risinātas uzmanīgi un iejūtīgi. Arhitekti piedāvā izveidot purva laipu sistēmu ar vienu centrālo laipu, kas savienotu jau esošo zoodārza ēku kompleksu ar jaunajiem būvapjomiem — Džungļu māju, Purvāriju un autoru piedāvāto skatu torni. Laipa ne tikai ved apmeklētāju uz jaunajām ēkām, bet reizē palīdz ieraudzīt, iepazīt un izzināt purvu un tur mītošos augus un dzīvniekus.

 

Purva ainava projektā saglabāta kā galvenā dominante, un piedāvātā arhitektūra kalpo kā tās funkcionāls, pieklusināts papildinājums. Ēku fasādēs izmantoti purva ainavai raksturīgi materiāli — koks, niedres, un koku zari. Tādējādi ēku apjomi to izteiksmībā un krāsu gammā iekļaujas apkārtējā vidē, reizē piedāvājot ekonomiski pamatotu un racionālu projekta risinājumu. Džungļu mājas fasādē izmantoti zari, kas «sakrituši uz ēkas» un asociatīvi imitē apkārt augošos bērzus, bet Purvārija apdare veidota no niedru kūļiem. Savukārt skatu torņa fasāde veidota no pītiem zariem. Arī ekspozīcijas telpu interjerā izmantoti materiāli, kas atdarina dabā sastopamas materialitātes un formas, tādējādi zoodārza apmeklētājiem radot sajūtu, ka tie patiešām nonākuši džungļos vai purvā.

 

Projekta pamatā ir vēlme maksimāli saglabāt un izcelt purva biotopu, izmantojot ilgtspējīgus un dabai draudzīgus risinājumus. Ēku konstruktīvie risinājumi tiecas samazināt būvniecības laikā radīto ietekmi uz teritoriju un tās floru un faunu. Arhitektūrā izmantoti dabai un cilvēkam draudzīgi, lokāli iegūstami materiāli, kā arī dabai draudzīgi enerģijas ieguves veidi.