Foto — Alvis Rozenbergs

Veidojot labsajūtas kompleksa Ziedlejas arhitektūru un interjeru, dizaina studija «Open AD» meklēja jaunus veidus, kā mūsdienīgi interpretēt latviešu tradīcijas un pirtī iešanas rituālu. Šobrīd pabeigti četri stikla namiņi nakšņošanai, kā arī divas pirts ēkas, un darbs pie kompleksa attīstības arvien turpinās. Projekts nupat nominēts dizaina žurnāla «Dezeen» balvai.

Ziņas Paula Gāgane 13. septembris, 2021

Projekta autori norāda, ka Ziedleju tapšanā izšķiroša nozīme bijusi dziļai savstapējai uzticībai un ciešai sadarbībai, kas izveidojās starp kompleksa īpašniekiem, dizaina studiju un ainavu arhitektu Ģirtu Runi no «Landshape». «Open AD» izstrādātā dizaina koncepcija kalpo kā stratēģisks pamats, nodrošinot konsekvenci un vienotību starp atsevišķiem projekta elementiem. Arhitektūrā izmantoto materiālu — metāla, koka, betona un stikla — izvēli noteicis apkārtējās vides raksturs un vēlme atrast līdzsvaru starp funkcionalitāti, noturību pret mainīgiem laikapstākļiem un vizuālu izteiksmību.

 

«Ziedlejas ir veidotas kā spēka vieta, kur pirts procedūras un dabas klātbūtne palīdz klientiem atgūt līdzsvaru un dzīvesprieku. Arhitektūra un dizains ir kā tilts jeb tulks starp tradīcijām un jaunām auditorijām, to skaitā ceļotājiem. Taču te tradīcija ir nevis strikti iekonservēta, bet gan interpretēta un pielāgota mūsdienu standartiem un prasībām,» stāsta «Open AD». «Arī izvēlētie materiāli nodod vēstījumu par latviešiem un mūsu vēsturi, piemēram, par koksni kā celtniecības materiālu, par kalēju un metāla vēsturisko lomu,» turpina autori.

Kompleksa pirts ēkās notiek tradicionālie pirtī iešanas rituāli, taču to dizainā tika ieviesti risinājumi, kas padara vidi ērtāku kā apmeklētājiem, tā pirtniekiem. Piemēram, Stikla pirts ir pieejama arī personām ar kustību traucējumiem. Īpaši pārdomāts ceļš no pirts lāvas līdz dīķim. Savukārt došanās uz Dūmu pirti, kas atrodas tālāk no pārējām kompleksa ēkām, uztverama kā daļa no pirts pieredzes.

 

Stikla un tērauda namiņu arhitektūru iedvesmojusi Japānas kultūra un mūsdienās populārā mikromāju kustība. Lai gan katra namiņa platība ir vien 14,8 kvadrātmetri, tajā var nakšņot pat četras personas. Lai būtu iespējams viegli transformēt dzīvojamo telpu, projektam tika radītas pēc pasūtījuma izgatavotas mēbeles. Grīdā iebūvēts paceļams galdiņš, kuru nolaižot, var atvērt divguļamo gultu. Vēl divas gultasvietas pieejamas jumta daļā. Katram namiņam ir arī sava vannasistaba ar dušu, kas privātuma nolūkos ir izvietota ar «Cor-ten» tēraudu klātajā ēkas daļā. Namiņa priekšpusi veido stikla sienas un jumts, kas nodrošina nepārtrauktu saikni ar dabu. Āra terase ļauj viesiem pavadīt laiku svaigā gaisā, gremdējoties dabas skatos, skaņās un smaržās. «Neviens elements nav lieks, viss ir mērķtiecīgi pārdomāts, lai veicinātu pilnvērtīgas atpūtas pieredzes gūšanu,» norāda «Open AD».

 

Nupat Ziedlejas iekļuvušas dizaina žurnāla «Dezeen» balvas nominantu vidū kategorijā «Viesmīlības ēkas». Šodien, 13. septembrī, tika atklāts balvas publiskais balsojums, kurā savu favorītu var izvēlēties ikviens interesents. Vairāk informācijas par projektu — «Open AD» mājaslapā.