Foto — «Pilsētas kabata»

Viens no pilsētas labiekārtošanas un kultūras programmas «Rīgas vasara 2021» dalībniekiem ir pop–up skvērs Maskavas un Turgeņeva ielu stūrī, kur radīts publisks pilsētas laukums kultūras pasākumiem un atpūtai.

Ziņas Fold 3. septembris, 2021

«Pilsētas kabata» Maskavas ielā 7 izveidota vietā, kur vēl pagājušā gadsimta 70. gados atradās koka ēka. Skvēra perimetrs iezīmē zudušās mājas kontūru, vēršot uzmanību uz «kabatu» esamību pilsētas audumā un piedāvājot vīziju šādu tukšumu aizpildīšanai. Skvēra idejas autori ir turpat Lastādijā esošā arhitektu studija «T13», kuras dibinātāji Kārlis Jaunromāns un Dārta Ādamsone par pamestā zemes gabala potenciālu domājuši jau sen un šovasar sadarbībā ar «Free Riga» un galdniecības meistaru Rūdolfu Janovu to ir pārvērtuši par atvērtu telpu pilsētnieku atpūtai un radošām izpausmēm.

 

«Pilsētas kabata» trijās attīstības fāzēs piedāvā dažādus telpas izmantošanas scenārijus, izmantojot modularitātes principus. «Mūsu vīzija ir nevis gatavs produkts, bet gan eksperimentu sērija, kas izceļ procesu. Esam radījuši tādu kā «Lego» komplektu, ar ko varam spēlēties,» stāsta idejas autors Kārlis Jaunromāns.

 

Skvēra pirmajā stadijā «Mežs» eksponētie pamatu bloki kontrastā ar zālienu un iniciatīvas «Augu zagļi» laikā iegūtajiem zaļumiem radīja sirreālu ainavu un apsolījumu par «Pilsētas kabatas» nākotni. Dažu nedēļu laikā «Mežs» pārvērtās par «Salu» — platformu izstādēm un nelieliem pasākumiem, līdz ir nonācis savā pašreizējā fāzē «Laukums», kas piedāvā plašas konfigurācijas iespējas. Kopš skvēra atvēršanas 21. jūlijā, tajā norisinājušies dažādi kultūras un izklaides pasākumi: izstādes, šaha turnīrs, bērnu diena, grafiti darbnīca, dzejas lasījumi un modes slams. Katram no šiem notikumiem piemērots cits ārtelpas izkārtojums, ko ļauj īstenot laukuma modulārā grīda un pārvietojamie labiekārtojuma elementi. Skvērā izvietotie objekti ir, pirmkārt, funkcionāli, un tieši ar modulārajām mēbelēm ir radīta vietas vizuālā identitāte. «Dzeltenā krāsa un arkas ļauj mums ar vienkāršiem paņēmieniem radīt izteiksmīgu telpas raksturu,» komentē Kārlis.

Visu projektu caurauž «dari pats» piegājiens — pārsvarā tiek izmantoti apkaimes iekšējie resursi. Vietējie iedzīvotāji un «Free Riga» Lastādijas kvartāla rezidenti arī ir tie, kas paši projektē, būvē, pārkārto un plāno. Konfigurējot «Pilsētas kabatas» izkārtojumus, galvenais plānošanas instruments ir nevis rasējums, bet gan jebkuram uztverams un viegli manipulējams makets.

 

Šobrīd «Pilsētas kabata» ir sasniegusi savu maksimālo attīstības stadiju, un nākamais plānotais solis ir skvēra «izšķīdināšana» — daļa laukuma elementu tiks pārvietoti uz citām Lastādijas vietām, kam trūkst publiska labiekārtojuma, saglabājot skvēru Maskavas un Turgeņeva ielu stūrī kā nozīmīgu punktu tuvākās apkaimes kartē. Kārlis uzsver: «Darbojoties publiskajā ārtelpā, ir iespējams ar nelielu iejaukšanos radīt nozīmīgu efektu un sasniegt plašu publiku. Ar savu kapacitāti mēs varam tajā pašā laika sprīdī atjaunot trīs logus «Free Riga» telpās vai arī radīt publisku skvēru pilsētvidē, no kā iegūst gan vietējie iedzīvotāji, gan pasākumu apmeklētāji.»

 

Tuvākā iespēja aiziet uz kādu «Pilsētas kabatas» kultūras notikumu ir sestdien, kad «Baltajā naktī» tur varēs vērot gaismu šovu un improvizācijas mūzikas sesiju. Septembrī kultūras programmā plānots šaha turnīrs, dzejas lasījumi un elektroniskās mūzikas priekšnesums.

 

Skvērs Maskavas ielā 7 tapis ar Rīgas domes atbalstu kā daļa no kultūras programmas «Rīgas vasara 2021», kā arī ciešā sadarbībā ar biedrību «Free Riga». Pieteikt savu ideju pasākumam «Pilsētas kabatā» iespējams, rakstot ziņu uz pilsetas.kabata@gmail.com.